Wednesday 26 August 2009

Dan före dan

I morgon är det den stora dagen här i Tromsø. Årets största match. Faktiskt den största matchen på flera år. Motståndarlaget från Baskien har redan kommit och tagit in på sitt hotell. Lokaltidningarna i dag är fyllda med spelarintervjuer. Athletico bor för övrigt på samma hotell som rocklegenden Brian Wilson (Beach Boys) redan bor på. Han spelar på festival här till helgen. Och har utlovat en populärkavalkad utan like.

Ett par flygplanslass med supporters har infunnit sig och gjort sig hemmastadda på sina hotell. Glada och blida Baskiska supporters förgyller pubarna så här kvällen innan. Öltältet på Strandtorget står berett att härbärgera dem som inte har biljett till matchen. Storskärm, öl och underhållning, bara lägga 200 spänn i dörren först. Alla stadens pubar har tankat upp ölförrådet.

I morgon kväll smäller det. Tromsø IL mot Athletico Bilbao. Avgörande play-off till Europaligan. Vinnaren får spela en hel serie spännande tävlingsmatcher mot Europeiska topplag i vinter. Något som TIL fick uppleva sedan vi slog ut Galatasaray för fyra år sedan. Då fick vi besök av sådana storheter som Basel, Roma och Röda Stjernan. Nu har vi chansen igen. Det är ganska långt mellan gångerna.

Bortamatchen slutade 2-3 i Baskisk favör. Men TIL ledde 2-1 med fem minuter kvar. Och har alla chanser i världen att klara av det här. Även om man i grunden inte skall kunna klara av att slå ut ett Spanskt Ligalag. Å andra sidan kunde vi slå ut Galatasaray. Och vi kunde slå Chelsea.

Får vi en ny klassiker att minnas. Det är inte så många av dem. Kvalmatchen mot Moss med Bjarte Flems straffräddning som förde oss till Elitserien 1985. Cupfinalen med 4-1 mot Lilleström i 1986. Cupfinalen med 2-1 mot Glimt 1996. Snöstormsmatchen mot Chelsea en sen oktoberkväll 1997. Gyttjebadet mot Galatasaray en regnig Augusti 2005. Och så kanske en solig augustikväll mot Bilbao år 2009.

Det är bara att ordna nerverna och vänta ett dygn till. Sedan vet vi.

Läs även andra bloggares åsikter om ,

No comments:

Post a Comment