Monday 31 August 2009

TIL - Fredrikstad

Alfheim Stadion, Söndag 30.Aug 2009, Tippeligaen
Tromsø IL - Fredrikstad FK 2-0
(Sett på Internet)

På Upptur 2, På Nedtur 0

Matchen:
Det var förra säsongens silver- och bronslag som möttes. Men den här gången slåss FFK för att över huvud taget hänga kvar i serien medan TIL efter en eländig seriestart är på väg mot en stabil placering på övre halvan av tabellen.

Allt låg alltså till rätta för en nervös Söndagskväll. TIL har gjort ett par strålande matcher i Play-Off till Europaligaen medan den rutinerade "klubbräddaren" Tom Norlie har tagit över FFK. Vilket borde varit dåliga nyheter för TIL. Laget har dessutom enligt gammal tradition alltid svårt med "matcher man skall vinna".

Det blev över huvud taget inte någon spänning eller dramatik. FFK presterade nästan inte något alls medan TIL helt enkelt körde över dem. Med 2-0 ledning (som kunde varit mer) i paus blev andra halvlek en enda lång transportsträcka fram till slutsignalen.

Dramatik:
Ingen alls. Den stora dramatiken kommer på måndagen. Skall vi förlora några spelare innan övergångsfönstret stänger eller ej. En seger mot Athletico Bilbao hade varit värd 15 millar - minst. Nu uteblev dessa. Frågan är alltså om klubben behöver förstärka kassan akut eller ej. Samt om det finns tillräckligt bra anbud på några spelare.

Varför vann TIL:
Man var helt enkelt det bättre laget. Men det finns en förklaring som bidrog till detta i hög grad.

Sedan flera år tillbaka har FFK spelat 4-4-2 men nu gick man plötsligt ut med 4-3-3. En formation som herr Norlie älskar och alltid försöker spela. Problemet är att man dels måste ha de rätta spelarna till den formationen, dessutom måste laget kunna den. Gårsdagens FFK hade inte någondera. Varför det blev hönsgård för FFK:s del.

När man i andra halvlek lade om till 4-4-2 blev det betydligt bättre. Å andra sidan hade TIL då för länge sedan börjat "spela safe" och bevakade resultatet. Och det visade sig att det är betydligt enklare att spela på resultat mot ett bottenlag i Tippeligaen än mot ett Spanskt Ligalag.

Hemmalaget:
Visade än en gång upp stabilt och gott spel. Men visst finns det brister. Hörnorna till exempel. De gick som plockfrukt direkt till motståndarna. Och utdelningen på chanserna var dålig. Ungefär som vanligt alltså. Men det KAN bli en mer händelserik höst än vi tidigare har hoppats på. Laget är i form och plockar poäng hela tiden. Det är inte så långt upp till 3-4 plats och ingen av konkurrenterna kan sägas vara i god form just nu. De tar poäng av varandra kors och tvärs utan system. Håller TIL koken så är det alltså inte helt omöjligt att komma betydligt längre upp på tabellen än vad vi kunde hoppas på för ett par månader sedan.

Motståndarna:
FFK är Anders Grönhagens lagbygge som slog ut i full blomstring förra säsongen. De flesta hade nog väntat sig att detta var början på några goda år för Fredrikstad och dess stora och entusiastiska publik. FFK är ju en av de riktigt stora traditionsbärarna i Norsk Fotboll. Dess värre har Grönhagen blivit sjuk och i hans frånvaro har laget fallit samman. För bara några dagar sedan köpte man in Tom Norlie som räddare. Och det är en operation som fotbollnomaden Norlie har gjort flera gånger förr. Antagligen lyckas han en gång till. Men då måste han nog få laget att växa en hel del. Dessutom gick alla resultat emot FFK den här omgången så de ramlade ned till nedflyttningsplats.

I intervjuer efteråt menade Norlie att det framför allt behövs en mental förändring. Enligt honom tror spelarna fortfarande att de egentligen är ett topplag. Om han har rätt i detta vill Donkeyman låta vara osagt. Men han har ju erfarenhet av situationen så - vem vet.

Kommentar:
Allt som skall sägas är redan sagt.

Läs även andra bloggares åsikter om ,

No comments:

Post a Comment