Friday 28 August 2009

TIL - Athletico Bilbao

Alfheim Stadion, Torsdagen 27.08.09, Play-Off till Europaligan
Tromsø IL - Athletico Bilbao
1-1. Bilbao vidare på 4-3 sammanlagt.

Lokala hjältar 1, Spanska Fullblodsproffs 1

Matchen:
Det blev en fantastisk torsdagskväll. Fyra år efter den senaste internationella stormatchen fylldes Alfheim till brädden av entusiastiska Tromsøværingar. Och ett manstarkt Baskisk supportergäng. TIL hade redan gjort två bragder. Först slå ut Dynamo Minsk och sedan slå ut Slaven från Kroatia. Nu gällde det en betydligt större tugga.

Stämningen var elektrisk. Och publiken fick valuta. TIL förde matchen från början till slut. Om det delades ut stilpoäng i en Fotbollmatch skulle det ha varit "rått parti". Detta var en match som TIL hade alla chanser att vinna. Och borde ha vunnit.

Situationen var att TIL hade förlorat i Bilbao med 2-3 och behövde vinna matchen. Medan det räckte för Athletico att försvara sig till ett oavgjort resultat.

Bilbao hade inte många upplagda chanser men det som var tog TIL-keeper Sead Ramovich hand om med elegans. Ända tills Athletico fick straff. En straff som hela publiken ansåg aldrig borde ha blåsts. Men dömt är dömt och det blev 0-1.

TIL däremot tog fram möjligheter på löpande band. Och en elegant nicklobb från Sigurd Rushfeldt fastställde det som skulle visa sig bli slutresultatet.

Dramatik:
Hela matchen höll Bilbao ned tempot och försökte dra ut på tiden. Något som blev mer och mer utpräglat ju närmare slutet man kom. När man så gör byten vid varje avblåsning under förlängningen och spelaren som skall ut förflyttar sig som om fötterna satt fast i lim rann sinnet på Tromsøkeepern som rusade ut och genom mild puffning försökte "sätta fart" på utgående spelare. Vilket resulterade i rött kort. Men också den sekundära effekten att vi förlorade all extra tilläggstid utöver den som tjänats in under matchen. Därför att nu var det ju plötsligt TIL som hade fördröjt matchen. Dumt men i högsta grad förståelig reaktion från Ramovich.

Straffarna:
Matchen i Bilbao präglades av att de fick en straff som absolut inte borde ha varit straff. Replay visar att deras spelare snubblar i sina egna ben och faller som en fura. Situationen är på gränsen till Gult kort för filmning.

I Tromsø fick de straff för hands. Ett skott från just utanför straffområdet täcks av Koppinen som får bollen på armen. Och här visar replay att visst var det straff. Han lyfter ut armen från kroppen för att täcka bollen. Men debatten i efterhand visar att den absoluta majoriteten av dem som sett bilderna menar att det inte var straff. Donkeyman är inte enig. Straffen var korrekt. Men dj*****t sur att få mot sig.

Varför gick inte TIL vidare:
  • Den enklaste förklaringen är två orättfärdiga straffar och dålig dömning. Men verkligheten är lite mer nyanserad än så. TIL kunde och borde ha gått vidare ändå.
  • TIL skapade massor med chanser men omsatte inte dessa i mål. Vilket inte är något speciellt för den här matchen. I Tippeligan kan man klara sig ändå men det går inte på Europanivå. Kännetecknande för alla de goda lagen är att de faktiskt gör mål när de får möjlighet.
  • TIL fick mängder av hörnor. Som nästan utan undantag gick rätt i nävarna på deras keeper. Och det är inte heller något speciellt för den här matchen. Det har varit ett kännetecken hela säsongen. Om varje hörna går till deras keeper så innebär också varje hörna att de får starta ett anfall från god position. Med "normal" utdelning på hörnorna hade TIL gått vidare. En enda (1) hörna under matchen slogs på alternativt sätt och då blev det genast farligt. Här har tränarteamet en utmaning.
  • TIL släppte en 2-1 ledning till 2-3 på de sista fem minuterna av första matchen. Deras kvittering var ett snyggt mål men ledningsmålet deras föregicks av en oförsvarlig felpass i försvar. Vilket också föregick straffsituationen i går. Ett lag som TIL har inte folk som kan ligga lågt och försvara en ledning. Något som de Europeiska storlagen har. Egentligen är det här som Europaligan försvinner i fjärran.

Motståndarna:
De var ett lag som till vardags spelar i Spanska Ligan. Mot lag som Real Madrid, Barcelona, Valencia och så vidare. De kom till Tromsø för att inte ta några risker. Alltså försökte man inte spela bländande angreppsfotboll. Man spelade defensivt och försiktigt. Trots detta gav man TIL en mängd möjligheter att göra mål - möjligheter som TIL inte tog till vara. När matchen började gå mot slutet drog man ut på tiden för att säkra segern. Precis enligt receptet för hur fotboll spelas norr om Medelhavet.

Kommentar:
En fantastisk kväll. Och en fantastisk kväll för en vecka sedan. TIL spelar ut ett Spanskt storlag. Men förlorar lik förb*****. Nu är det åter till den vanliga serielunken. Utslagna ur cupen trots att man borde ha vunnit kvartsfinalen mot Vålerenga. Utslagna ur Europaligan. Mittplacering i ligan. Det riskerar att bli en avslagen höst.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

No comments:

Post a Comment