Wednesday 17 February 2010

Snart slut på säsongen

Mitt i OS går Bandyns serier mot slutet. Elitserien blir färdigspelad redan på fredag medan resten av seriesystemet avslutas under nästa vecka. Det är nu som frågan om serieseger, uppflyttning, nedflyttning eller kvalspel avgörs. Sedan följer slutspel och kvalspel.

Elitserien har redan allt avgjort. HT Bandy hade slutspelsplatsen i sina egna händer men spelade bort den under sin Västkustturné förra helgen. Hade man vunnit mot Kungälv och sedan förlorat hedersamt mot Villa skulle drömmen fortfarande ha levt på fredag. Nu förlorade man i stället bägge matcher och därmed var allt avgjort. Å andra sidan har Happis klarat sin målsättning om att bärga kontraktet utan kval. Något som det är länge sedan en nykomling har klarat.

Sedan kan man konstatera att för första gången på länge så är det inte "fyra stora" och resten. SAIK och Bajen har seglat ifrån men sedan följer nio lag som friskt plockar poäng av varandra. Och Bollnäs på tredje plats som bästa Hälsingelag är starkt. De är så bra att de mycket väl kan gå hela vägen ända till Studan i mitten av mars.

Allsvenskan Norra har länge varit en affär där ÖSK och Tillan gör upp om vem som går upp direkt och vem som får kvala. Men på senare tid har Tillberga snubblat lite samtidigt som Kalix har fått upp farten. Eftersom de här tre lagen har sina inbördes möten kvar är det fullt möjligt att Kalix poängmässigt kommer i kapp. Vilket kräver full pott till Norrbotten och att Tillan förlorar både mot ÖSK och Kalix. Men - och det är ett stort men - skall Kalix gå om krävs att Tillan dessutom tappar ännu en poäng tack vare deras starka målskillnad. Vilket nog gör att Kalix chanser är av den mer teoretiska naturen. Tillberga å sin sida har också en realistisk möjlighet att hinna i kapp ÖSK och sno direktuppflyttningen.

Sedan kan vi konstatera att Stockholms andralag Gustavsberg ligger pyrt till. Det kan bli kvalplats om de inte kommer i kapp Finspång.

Allsvenskan Södra har utvecklats till ett fyralagsdrama mellan Boltic, Gripen, Ale-Surte och GAIS där lagen har likvärdiga program kvar. Att tippa detta blir inte lätt men på något sätt tycker Donkeyman att Boltic har verkat något lite mer solida än de andra. Men här kommer det att bli nerv i upplösningen.

Lika spännande är det i botten. Bortsett från Frillan som redan är avsågade så slåss "halva serien" om att undvika nedflyttning eller kval nedåt. Och här är två klassiker inblandade i form av Nässjö och Tranås. Lika omöjligt att tippa detta som att tippa toppänden av tabellen.

Division ett Norra har utvecklats till en uppgörelse mellan Nyborg och Borlänge/Stora Tuna. De har ett inbördes möte kvar som troligen avgör vem som går direkt upp till Allsvenskan och vem som kvalar.

Div ett Östra har Åtvidaberg som i praktiken klara seriesegrare. Och Djurgården är nästan lika klara som kvallag. Det kan faktiskt gå så att de skall upp mot Gurra i kvalet.

Div ett Västra har Mosserud som redan klara segrare medan Sunvära är nästan klara som kvallag.

Division ett Södra har Blåsut som nästan klara segrare medan Kareby är nästan klara för kval.

Med tanke på att Donkeyman har ett Bandyförflutet i Roslagen så måste han kommentera Roslagsbandyn också. Spillersboda är på väg rätt ned ur div 1 Östra. Medan Norrtälje slåss med Enebyberg om serieseger och uppflyttning från div 2 Stockholm. Bakom artistnamnet Norrtälje Bandy döljer sig gamla Wettershaga GOIF som flyttat in sin verksamhet till staden när den konstfrysta Bandybanan kom. Förra året åkte de ned från den tredje nivån i Svensk Bandy. Då hade klubben spelat på den nivån ända sedan 1950-talet vilket måste vara bland de längsta sviter som uppnåtts inom Bandyn. Klarar de bara av att besegra Enebybergs lag som är känt för att sysselsätta mängder av gamla rutinerade Bandyrävar så är de tillbaka där de "hör hemma".

Läs även andra bloggares åsikter om ,

No comments:

Post a Comment