Tuesday 9 February 2010

MoDo - Brynäs

Fjällräven Center, Måndag 8. Feb 2010
MoDo Hockey - Brynäs IF 4 - 1
(On Site i Arenan)

Canadensisk Grottarhockey 4, Europeiska Finlirare 1

Den här matchen innebar ett betydelsefullt trendbrott. Första perioden blev precis som så många tidigare första perioder den här säsongen. MoDo tog kommandot direkt. Man åkte runt hur man ville i Brynäszonen. Det producerades supermackor på löpande band. Laget hade massor med chanser. Flera av "nära-mål" situationerna hade kvalificerat till årets mål om de hade gått in.

Problemet var bara att de inte gjorde det. Vare sig i går eller vid tidigare matcher. I stället tog Brynäs ledningen. Hur oförtjänt som helst. Den direkta orsaken var en fatal felpassning från en av backarna (Hållberg) i anfallszon. Dessutom i PP. Ett scenario som dess värre har orsakat många förlorade poäng den här säsongen, fast det har oftast varit Sondell som stått för det hela. Eller "SonDräll" som supporters kallade honom. Numera dräller han puckar kring sig i Finska Ligan i stället. Visst gjorde han mycket bra - men just de borttappade puckarna (och poängen) blir på något vis det bestående minnet.

Därifrån började bortalaget ta över kommandot och tog ett grepp om matchen. Hemmapubliken förtvivlade. Därför att detta har de sett alldeles för många gånger i år. Bortalaget tar över och vinner matchen. Medan MoDo desperat söker kvittering i slutskedet.

Och det är nu trendbrottet sker. En bit in i andra perioden går MoDo över från att spela finlir med skyhög ambition till att spela Enkel Canadensisk Grottarhockey av bästa sort. Det var spelare som Hinote och Green som kavlade upp ärmarna och visade vägen. Varefter hela stjärngalleriet plötsligt kände sig hemma och tog efter.

Nu svängde det hela tillbaka igen. Brynäs tog utvisningar i långa rader. Brynäs kroknade. Brynäs förlorade till ett MoDo som vann otroligt förtjänt. Men som sagt - detta skedde när man skippade finliret och tog på blåstället.

Sedan är det en annan fråga hur långt detta räcker. Nu blir det Olympiskt uppehåll. Sedan är det sju matcher kvar. Och visst är det möjligt att ta in fyra poäng på endera Frölunda eller Luleå. Samtidigt som det också är möjligt att SSK skall slinka förbi. Men ingendera är särdeles sannolikt. Fast som väl är sker inte alltid det sannolika i ishockey.

Donkeyman tror lika förb****** att MoDo missade slutspelet när man spelade oavgjort mot Frölunda och förlorade mot Luleå förra veckan. Men skall man se säsongen i stort så beror MoDo:s tabellplats på att man tar poäng från topplagen som man sedan frikostligt delar ut poäng till de lag man vill ha bakom sig i tabellen. Den sortens "Robin Hood" - verksamhet gör att uppförsbacken blir extra brant.

I sina bästa stunder är MoDo Sveriges bästa lag. De kan spela suverän Mästarhockey. Men det mästerliga har avlösts av något krampaktigt där inte något har lyckats. Klarar man av att göra som i går och slå över till Canadensisk Grottarhockey när det Europeiska Finliret inte lyckas. Ja, då har man en chans på slutspel. Klarar man det inte så ligger Kvalserien obehagligt nära.

När man diskuterar slutspurten i serien är det en faktor till som man måste ta hänsyn till. Erfarenhetsmässigt resulterar alla längre serieuppehåll i förändrade styrkeförhållanden mellan lagen. Något eller några lag kommer tillbaka och är mycket bättre efter uppehållet. Andra är plötsligt sämre. Det här kan slå bägge vägar. Men för att nå slutspel är MoDo beroende av att inte Frölunda eller Luleå blir starkare. Helst skulle de bli svagare.

Därför att MoDo har inte det här i sina egna händer längre. En slutspelsplats beror dels på egen poängskörd men lika mycket på att andra inte tar poäng. Och för att undvika kvalserien vore det inte något fel om SSK skulle stoppa upp. Oavgjort mellan TIK och SSK var därför ett mycket bra resultat för MoDo.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

No comments:

Post a Comment