Saturday 6 February 2010

Tranmere Rovers

Nu är det dags för Donkeyman att presentera den andra av hans två Engelska fotbollklubbar:

Donkeyman har två Engelska favoritlag. För ett par veckor sedan presenterades AFC Wimbledon. I dag är det dags för Tranmere Rovers. En klubb som sedan den bildades 1884 aldrig har spelat i högsta serien. Hur kan det då komma sig att Donkeyman håller på ett så hopplöst lag?

Svaret finns på 1960-talet. Donkeyman kom till Birkenhead som ung sjöman. Här låg båten i en vecka och lossade skogsprodukter från Norrlandskusten. På lördagen var det fotbollsmatch på den närbelägna Prenton Park och sedan dess har Donkeyman hållit på "Tranny".

Klubben bildades 1884 och har spelat på den nuvarande arenan Prenton Park sedan 1912. År 1920 blev man invald i the Football League och har sedan dess varit en ligaklubb. Med några få korta avbrott spelade laget i div III. När div IV inrättades 1958 tog det inte många år förrän man föll ned i den lägsta serien. Under 80-talet hade man problem med att över huvud taget överleva som ligalag.

Donkeyman måste med en gång klargöra ett misstag som de allra flesta Svenskar gör. Tranmere Rovers är INTE ett lag från Liverpool. Staden Liverpool ligger på norra sidan av floden Mersey. Staden Birkenhead och grevskapet Wirral ligger på den södra sidan. "Tranny" är laget för Wirral och Birkenhead. Däremot är uttrycket "Merseyside" ett samlande namn på de olika platser som ligger på bägge sidor av floden Mersey.

Klubben har haft en enda storhetstid (hittills). Den började 1989 när laget klättrade upp till div III igen. Och 1991 gick man upp i den näst högsta serien, div II. Samma sommar lyckades klubben värva John Aldridge som i 10 år skulle vara tongivande. Först som spelare och sedan som manager. Flera år i rad var klubben mycket nära att gå upp i högsta serien. Man hade också en rad med remarkabla cup-framgångar som kröntes med Final i Ligacupen mot Leicester City år 2000.

Under samma period byggdes stadion om till en fullt modern "all-seater" för ungefär 17000 åskådare.

Det nya seklet har inneburit en lång serie med motgångar. Laget har åkt ned i det som nu heter League 2, dvs tidigare div III och balanserar nu än en gång på nedflyttningens rand.

Klubbens andra stora stjärna genom åren är "Dixie Dean" som blev 1920- och 30-talens stora målskytt i England. Den enda spelare som än i dag har gjort 60 mål på en säsong i högsta serien. (1929 för Everton). Han har också Evertons målrekord med 383 mål på 433 matcher.

Under John Aldridge's tid myntades ett talesätt: "We will never be like the Great Liners like Liverpool and Everton. But we can become a very nasty submarine." Och smeknamnet "The Nasty Submarine" har sedan dess följt klubben.

Officiell Hemsida


Läs även andra bloggares åsikter om ,

No comments:

Post a Comment