Monday 21 December 2009

Bandyserierna

Nu har Elitserien spelat ungefär halva serien och de båda Allsvenskorna har hunnit si så där en tredjedel. Nästa omgång blir på Annandag Jul och av tradition var det då som säsongen började förr i världen.

På något sätt känns det så än i dag. Det är nu som lagen har positionerat sig. Det är nu som det börjar bränna till. Det är nu som agnarna skall sållas från vetet. Och det är nu som de riktigt bra lagen börjar dra ifrån medan de sämre sackar efter.

Elitserien
När det gäller Elitserien så är det jämnare än på länge. Vi har levt med "fyra stora" i en hel del år nu. En kvartett som i slutänden alltid har varit med i toppen. Frågan har närmast varit vem som skall möta Edsbyn i finalen. I år sticker flera lag upp. I vart fall flera än på länge.

Men någonstans i grunden tror Donkeyman ändå att det slutar med "de gamla vanliga" högst uppe i tabellen. Både VSK och Bajen är på full fart upp genom tabellen. Skall någon spränga den här kvartetten så blir det Villa. Dessa fem lag är hur som helst gjutna på slutspelsplats redan nu.

Som Donkeyman ser saken är Sirius, Bollnäs, Vetlanda, Broberg, HT och Vänersborg ungefär jämnstarka. Det är flax och dagsform som avgör vart poängen hamnar i de interna mötena. De här lagen klarar också av att knipa en eller annan pinne från "de stora" lagen. Alla dessa kan gå till slutspel och alla kan hamna på kvalplats. Men bara tre av dem går till slutspel medan ett av lagen måste kvala för att få vara med nästa år.

Kungälv har börjat röra på sig men Donkeyman tror ändå på kvalplats för dem.

Nedflyttningsplatserna är redan gjutna. Falun och KSK har inte en chans att komma i kapp något annat lag.

Allsvenskan
Det känns någon stans som att Norrgruppens bättre lag är bättre än Södergruppens topp. Medan botten i Norr känns sämre än botten i Söder.

I Norr har Tillan och ÖSK redan gjort ett ryck och kommer antagligen att göra upp om de två topplatserna sig emellan. Skutskär och Ljusdal gör en god säsong men räcker inte till i längden. Och Kalix tycks bli årets flopp. Det är många år sedan de inte var med uppe i toppen.

I Söder rör det sig om ett spännande race mellan fem jämnstarka lag. Surte, Boltic, Gripen, GAIS och Motala. Som slår varandra huller om buller. Men som också "åker dit" mot bottengängen då och då. Inget av dem är helt enkelt tillräckligt stabila för att ta full pott mot lag nummer 6-12. Men den som tar flest pinnar mot de sämre lagen ligger bra till för en Elitserieplats.

Och nostalgikern gråter över att "de gamla klassiska" Tranås och Nässjö ligger i botten.

Övrigt
En sak som också är värd att kommentera är att hallarna innebär perfekt is. Och perfekt is innebär att resultaten rusar iväg lite väl ofta. Stora siffror har det alltid varit i Bandy då och då men hallarna tycks ytterligare förstärka den här effekten.

Slutligen tycker Donkeyman att det är helt åt h****e att skrota det gamla fyrlagskvalet. Har man kunnat kvala i fyrlags dubbelserie i hur många år som helst så skulle man verkligen kunna göra det nu när man trots allt har spetsat pyramiden. Med nuvarande tabeller skulle en sådan serie ha innehållit Vänersborg, Kungälv, Örebro och Boltic. Det skulle knappast ha varit någon ruin att genomföra en sådan serie om två Elitplatser.

Och låt oss anta att samma lag ligger på samma positioner när det är dags för kval. Då skall de paras ihop enligt geografisk ordning. Vilket innebär att Vänersborg möter "norrlaget". Men vem av Boltic och Örebro är det naturliga "norrlaget"? Förra årets kval avgjordes av geografiska avgöranden. Med "den gamla" kvalordningen hade man för en gångs skull sluppit sådant.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

No comments:

Post a Comment