Friday 18 December 2009

Serietabell

Bandy är en sport som i alla år har levt med "haltande" serietabeller. Detta är nödvändigt av flera skäl. Norrlagen (i Allsvenskan i vart fall) spelar dubbelmatcher. Serier får udda antal lag av olika skäl. Men framför allt så är det många inställda matcher. Kanske inte så mycket som "in the good old days" men fortfarande en hel del.

Men de serietabeller som presenteras är uppbyggda på traditionellt vis. Man visar antalet vunna poäng. Vilket gör att lag med olika antal spelade matcher inte kan jämföras på ett rättvisande sätt. Lag med färre spelade matcher förefaller alltid ligga sämre till än vad de har potential till att göra i verkligheten.

Det finns trots allt ett alternativ. Som man kan plagiera från Tysk Fotboll som har ett likartat problem med många inställda och flyttade matcher. Där ställer man upp serietabellen utifrån hur många poäng varje lag "de facto" har förlorat. Vilket ger en mycket mer rättvisande rangering av lagen. När serien är färdigspelad eller vid situationer när alla lag har spelat lika många matcher så visar givetvis bägge tabeller samma resultat.

Ser vi till Elitserien före dagens matcher så gäller följande tabell:

1. Sandviken 22
2. Villa 19
3. Edsbyn 17
4. Bollnäs 16
5. Sirius 15
6. Hammarby 14
7. Västerås 13
8. Broberg 11
9. HaparandaTornio 11
10. Vetlanda 11
11. Vänersborg 11
12. Kungälv 8
13. Falun 2
14. KSK 0

Det borde ha sett ut så här:

1. Sandviken 2
2. Villa 3
3. Bollnäs 8
4. Hammarby 8
5. Edsbyn 9
6. Sirius 9
7. Västerås 11
8. Vetlanda 11
9. Broberg 13
10. HT 13
11. Vänersborg 15
12. Kungälv 18
13. Falun 24
14. KSK 26

Betyder detta något ?
Donkeyman tycker faktiskt det. Därför att man kan på ett betydligt bättre sätt se hur lagen ligger till i förhållande till varandra. I de aktuella tabellerna kan man konstatera att Sandviken och Villas lucka ned till de andra i verkligheten är större än vad den officiella tabellen visar. Dessutom ser man att Hammarby och Västerås ligger bättre till medan Edsbyns situation är sämre. När det gäller kvalstrecket så ligger Vänersborg och Kungälv i verkligheten sämre till än vad den officiella tabellen visar.

Och så vidare.

Detta förslag framförde Donkeyman första gången för ungefär 30 år sedan och han har upprepat det med jämna mellanrum. Men .........

Läs även andra bloggares åsikter om ,

No comments:

Post a Comment