Thursday 14 January 2010

AFC Wimbledon

I serien om de klubbar som Donkeyman känner för kommer nu den ena av hans båda Engelska fotbollklubbar........

Donkeyman är en "Womble". Han håller nämligen på "the Dons". Det vill säga imbledon. Som den ena av hans bägge Engelska fotbollsklubbar.

Bakgrunden är att Donkeyman jobbade en hel del i London och i England för en del år sedan. Då bodde han för det mesta på "Merchant Navy Hotel" som låg vägg i vägg med "The Football Association" på Lancaster Gate. Men många kollegor bodde i Wimbledon och Kingston. Därmed vistades han en hel del där ute också.

Och där hette fotbollaget Wimbledon FC. Det var en klubb med gamla traditioner. Sedan 1909 hade man spelat seriespel. Men man valdes inte in i Fotbollsligan förrän år 1977. Därifrån gick det sakta men säkert uppåt och man nådde Premier League år 1986.

Den mest remarkabla segern var givetvis när man vann FA Cupen år 1988. Samt att man över huvud taget klarade att hänga kvar på toppnivå ända till år 2000. Därför att det var mycket som talade mot klubben. Inte minst ekonomin.

Först och främst förlorade man sin stadion "Plough Lane" i Wimbledon sedan området skulle exploateras och stadion rivas. Något som också gjorde att Englands genom tiderna kanske mest segerrika speedwayklubb blev hemlös. Klubben tvingades spela sina hemmamatcher på Crystal Palaces hemmabana Selhurst Park i många år. Långt från den naturliga hemorten. Men trots dålig ekonomi och liten publik höll man koken i år efter år.

Det var en turbulent tid med några ägarskiften. Men supporters började tidigt organisera sig därför att ägarna hade iönskemål om att flytta hela klubben till någon mer lönsam plats. Därmed skapades WISA, Wimbledon Independent Supporters Association. Som än i dag lever.

Bland annat var flytt till Dublin på förslag. Och med tiden blev det 2002 flyttning till Milton Keynes. Och 2004 döptes laget om till MK Dons.

År 2002 börjar en ny period i klubbens historia. Lagets supporters startade då AFC Wimbledon som startade om i lägsta serien. Sedan dess har man vid fyra tillfällen blivit uppflyttade och spelar nu i det som brukar kallas "Nationwide Conference", det vill säga ligan närmast under Football League.

Och det är inte småtterier man har klarat av på den tiden. Man har skapat ett lag med en solid supporterskara och en professionell organisation. Man har klättrat upp igenom seriesystemet och har bland de största publiktalen utanför Football League. Man har köpt och utvecklat sin egen stadionanläggning, visserligen belägen i Norbiton, Kingston men trots detta ganska nära Wimbledon. Och man har gjort klubben till en aktiv del av samhället Wimbledon.

Samtidigt ägs och drivs klubben av sina supporters. Men med en helt proffesionell ledning. Alla pilar pekar uppåt och antagligen är det bara en tidsfråga innan man går över till helproffesionell fotboll och tar steget upp till division 2. Donkeyman är i vart fall över och ser ett par matcher varje år. Och gläds åt framstegen. Dessutom är han en av många andelsägare i "The Dons Trust".

Edit: Vid genomläsning ser Donkeyman att han har glömt en viktig information. Det blev några års öppet "krig" mellan AFC Wimbledon och MK Dons. Ett krig där AFC fick stöd från merparten av andra klubbars supporters. Som inte heller accepterade att man helt enkelt "stal" en klubb och flyttade den från sina supporters och från dess naturliga hemort. Men med tiden har de båda klubbarna kommit överens om att AFC Wimbledon är fortsättningen av Wimbledon FC och alla WFC:s priser och memorablia har överförts till AFC W. Medan MKD i det avseendet skall räknas som en ny förening. Utan att känslorna för den skull har svalnat. Man kan väl säga att man numera accepterar varandra men inte mer.

Några AFC Wimbledonlänkar:

Officiell hemsida
En av många supportersidor
Ägarstiftelsen
WISA
Supporterägda klubbars sida

Läs även andra bloggares åsikter om ,

No comments:

Post a Comment