Saturday 12 September 2009

Elfsborg - GAIS

Borås Arena, Lördag 12. Sep 2009, Allsvenskan
IF Elfsborg - GAIS 2-2
(Sett på TV)

Guldfavorit 2, Bottenstrid 2

Matchen:
Elfsborg har utpekats av de flesta till favoriter i Allsvenskans spännande guldstrid. Och då skall man helt enkelt vinna hemmamatcher mot lag från nedre halvan.

GAIS är i högsta grad inblandade i bottenstriden. Första delen av Allsvenskan bjöd man upp till vacker fotboll som gav lite med poäng. Men ambitionerna stod inte i förhållande till kompetensen. På senare tid har man förvandlats till ett lag som spelar välorganiserad försvarsspel kryddat med giftiga kontringar och sedan dess har poängen runnit in. Det börjar nu bli länge sedan man förlorade. För Norska läsare kan informeras att den gamle Vikingtränaren Benny Lennartsson nu jobbar för GAIS.

Elfsborg spelade bättre. Hade mest boll och borde vunnit. Men GAIS var hela tiden giftiga och visade moral. De låg under två gånger men vände bägge gångerna.

Dramatik:
Massor. Två gånger trodde man att nu har Elfsborg tagit grepp och vinner. Men bägge gångerna kom GAIS tillbaka nästan omgående och kvitterade.

Varför vann inte Elfsborg:
GAIS välordnade försvarsspel i kombination med giftiga kontringar och effektiva fasta situationer var avgörande. Kryddat med en fantastisk keeper i form av Dime Jankulowski och så Wanderson. Mannen som mest gick och vilade sig när Elfsborg hade bollen men som med ett ryck gjorde sig spelbar när GAIS fick tag i den. Varefter han antingen spelade fram någon eller vaskade fram en chans på egen hand.

Hemmalaget:
Spelade bra fotboll. Hade mycket boll. Visade stora kvaliteter. Men ...... ett mästarlag sätter bollen i mål när möjlighet bjudes. Det gör inte Elfsborg. Och ett mästarlag släpper inte in halvchanser. Det gjorde Elfsborg. Tvivlar på dem som guldlag i år efter detta. I dag förlorade de definitivt två poäng.

Bortalaget:
Var mycket bättre än tabellsituationen skulle säga. Detta var dåliga nyheter för en Söderkis som Donkeyman med tanke på att även Hammarby är med i bottenstriden. Men GAIS har också en liten kammare i Donkeymans fotbollshjärta så han vill inte se dem falla ur heller. Och efter den här matchen kan inte Donkeyman tänka sig att GAIS skulle hamna i Superettan till nästa säsong. I dag vann de i vart fall en välförtjänt pinne.

Kommentar 1:
Faktum är att GAIS gjorde matchens första mål och kunde därigenom vunnit matchen. På en underbar kontring där bollen gick på snöre mellan flera man. Men den underkändes för en offside som av TV-bilderna att döma lika gärna kunde varit obefintlig. Och här får Donkeyman vatten på sin kvarn igen. Fotbollens offsideregel måste ändras. På ett eller annat sätt. Donkeyman ser mycket fotboll och jag vill påstå att i genomsnitt en målsituation per match avgörs genom tvivelaktiga offsidebeslut. Det vill säga ett mål mer eller mindre ena eller andra vägen avgörs genom lotteri. I var fotbollsmatch. Det är inte hållbart.

Kommentar 2:
Det var uppfriskande att komma till Sverige och få se en Allsvensk match efter att ha följt Tippeligaen så länge. Detta var en mycket bra fotbollsmatch som hade mycket. Två högklassiga mål och två "grottarmål". Topp mot botten. Artisteri mot hårt arbete. Mycket sevärt.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

No comments:

Post a Comment