Sunday 6 September 2009

VM - Kval

VM Kvalificering, 5. Sep 2009
Budapest. Ungern - Sverige 1-2

Reykjavik. Island - Norge 1-1
(Sett på TV - Zappat mellan kanalerna)

Laget utan Storstjärna 1, Laget med Zlatan 2
Laget med Gudjohnsen 1, Laget med Carew 1


Matcherna:
Sverige började bra. Körde över Ungern och borde vunnit med 4-0. Men man kunde inte utnyttja aldrig så goda möjligheter. Så kom en förarglig (men riktig) straff emot i 80:e i minuten. Och allt såg mörkt ut. Men Sverige jobbade på och efter 93 min och 7 sek i en match med 3 minuters förlängning bröts bollen djupt på egen planhalva, snabb passning till Elm som slog en underbar lång frispelning av Zlatan. Och skillnaden mellan världsspelare och "vanliga" spelare visade sig åter en gång. Zlatan lirkade in bollen. Visserligen via keeperns fot och den egna magen. Men in for bollen. Och Sverige är med igen. (Men visst är det flax att fotbollen har så tafflig tidskontroll).

Norge började också bra. Och hade goda chanser. Men med tiden tog Island över matchen mer och mer. Till slut blev det rättvist 1-1. Och var någon närmare segern så var det Island.

Dramatik:
Massvis. Spännande så in i h*****e. Bägge lag MÅSTE vinna. För att ha en chans att hänga med vidare i VM-kvalificeringen. Sverige vann i matchens sista spark och har fortfarande en chans. Medan Norge inte gjorde det, men man har fortfarande chanser av mer teoretisk natur.

Varför gick det som det gick:
Sverige var bra. Och Sverige hade Zlatan. Norge var inte bra. Och man hade inte Zlatan.

Favoritlagen:
I grunden har både Norge och Sverige landslagskris. Som Donkeyman ser saken måste det till radikala förändringar i Norsk fotboll. Och Donkeymans gamla moder lärde honom att en trappa städas lämpligen uppifrån. På samma sätt måste man börja med att låta kvasten gå i den centrala organisationen hos NFF. För att så sakteliga gå in på landslagsnivå.

"Drillo" kom in som ett kontroversiellt alternativ en gång för bortåt 20 år sedan när Norge såg en uddamålsförlust mot Ungern som ett banbrytande framsteg. Han sjösatte ett kontroversiellt men effektivt spelsystem där man utnyttjade de spelare man faktiskt hade på ett maximalt sätt. Vilket ledde till stora framgångar. Ända till dess att omvärlden lärde sig "hur man spelar mot Norge". Sedan dess har landslaget spelat "Drillofotboll" med stadigt minskande framgång. Nu är det dags att vädra ut det gamla och börja om. In med Jan Jönsson är Donkeymans recept. Men en ensam svala gör inte någon sommar. Det krävs en helt ny organisation.

Sverige har just nu lite bättre lag att tillgå. Men behovet av "clean out" är lika stort i den närmaste Öststaten. Donkeyman ser samma behov för storstädning, utvädring och lite frisk luft in i organisationen som i Norge. Kanske saken ställs på sin spets i Oktober eller November när det slutligen avgörs vilka som får Sydafrikaresa. Även här tror Donkeyman på samma recept som för Norge. In med Jan Jönsson. Jag tror nämligen inte att Norge rent mentalt kan acceptera en utlänning som ledare för landslaget. Norrmän behöver en Norsk lösning. Och då är "Drillo" lika bra som något annat.

Kommentar:
Å fy för f***n vad spännande. Riktig helkvällsunderhållning. Men det krävde stora mängder med pilsner. Det blir lite för mycket när man skall följa två landslag på samma gång. Två lag med problem dessutom. Men som gammal Hammarbyare är man van vid att förlora - och van vid underbara räddningar i sista stund. Fast det är inte bra för trycket hos en gammal man.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

No comments:

Post a Comment