Thursday 17 September 2009

Oväntad Sponsor

England har ett omfattande och väl utvecklat seriesystem som sträcker sig långt nedanför "Football League". Nivån just under är känd som "Nationwide Conference" och under denna ligger "Conference North och South". Dessa serier går numera under artistnamnet "Blue Square Premier" samt "B S North" och "B S South".

En klubb som sakta men säkert har jobbat sig upp från absoluta botten till BSP är AFC Wimbledon. En klubb som ägs och drives av sina supporters. Klubben bildades sedan Wimbledon FC blivit Milton Keynes Dons och flyttat ut från London. De har gått från "Combined Counties League" (nivå 9) och vidare genom "Ryman League First Division" och "Ryman League Premier" till "Blue Square South" och gör nu sin första säsong i "Blue Square Premier" eller som alla säger "The Conference". Det vill säga nivå 5 i Engelsk Fotboll.

Och fotbollen i the Conference har varit gynnade av ett förmånligt TV-avtal med Setanta television. Ett avtal som starkt bidragit till populäriteten hos så kallad non-league football. Bortsett från ett icke föraktligt antal pund till klubbarna. Men inför denna säsong drabbades dessa av att Setanta försvann under sommaren. Vilket innebär ett avsevärt ekonomiskt avbräck för dem. Något nytt TV-avtal med någon annan station har man inte heller varit i stånd att teckna.

Så det var minst sagt välkommet när "den goda fen" oväntat och plötsligt svängde sitt trollspö och sponsrade de bägge divisionerna med totalt sett en million engelska pund. Det vill säga långt över 10 millar uttryckt i Svenska spänn. Topplagen kan inom kort vänta sig en check på si så där 25-30.000 pund var. De andra något mindre. Som kompensation för det förlorade TV-avtalet.

Vem var så "den goda fen"? Ja, även det var oväntat. Det är alltså Premier League. Det vill säga de Engelska elitklubbarna som väljer att strö pengar över toppskiktet av "non-league football". Med motivering att detta utgör en viktig och integrerad del av den Engelska fotbollens pyramid. Som alltså Premier Leagueklubbarna anser sig betjänta av att stötta rent aktivt. Och visst verkar det förnuftigt. Det är onekligen här som den stora mängden Engelska unga talanger får sin fotbollsfostran. Så en levande non-league fotboll innebär också tillgång till en levande plantskola.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

No comments:

Post a Comment