Monday 7 September 2009

TV Rättigheter

Det var den 8. Juni år 1990. Platsen var Durban, SydAfrika. Donkeyman var på jobb. Utsänd av ett Svenskt rederi för ett par månaders uppehåll i RSA (Repulic of South Africa) som det hette på den tiden.

Puben på Donkeymans hotell fylldes av fotbollsentusiaster. Det var nämligen första dagen av Fotboll VM i Italien. Premiärmatchen skulle gå mellan Argentina och Camerun. Men innan sändningen startade höll sportchefen i den Sydafrikanska statstelevisionen ett känslosamt anförande. Ett anförande som var bland det starkaste som Donkeyman har sett i sådana sammanhang. Den gamle mannen berättade om de långa förhandlingar som hade lett till att man fått rätten att visa matcherna i SydAfrikansk TV. Och han grät av glädje - i direktsändning - när han med stolthet kunde förkunna att nu får vi äntligen se matcherna.

Detta var nämligen på slutet av Apartheidtiden och SydAfrika var utsatt för bojkott från den politiskt korrekta delen av världen. En bojkott som också inkluderade kulturutbyte som till exempel sportsändningar i TV. Men nu fick man äntligen rätten att faktiskt se matcherna. Och det jubel som bröt ut på hotellpuben var mäktigt. (När matchen började fick även hotellpersonalen lov att komma in i puben och se matchen. TV var inte var mans egendom den gången. I vart fall inte i Afrika.)

Sedan fick vi se Camerun slå Argentina. Och den 38 årige Roger Milla blev storstjärna. Till våldsamt jubel i puben. För att inte säga extas. Jag har sällan upplevt en sådan stämning framför en TV-skärm. Det skulle i så fall vara Norge-Brasilien ett par VM senare. För det var inte något tvivel om saken. Här solidariserade man sig med Afrika och höll på de Afrikanska lagen. Och Camerun gick ända till kvartsfinal där man pressade England långt in i en förlängning för att slutligen förlora med 2-3. Medan Sverige gjorde en usel turnering och förlorade alla matcher. Inklusive den berömda Costa Rica-matchen. Argentina å andra sidan gick ända till final och förlorade den med 1-0 mot Västtyskland. (För övrigt en av historiens sämsta finaler.)

Men jag glömmer aldrig den entusiasm som hela nationen SydAfrika visade för laget från Camerun. Här samlades alla folkgrupper vita - färgade - indier - svarta runt TV-skärmarna och vrålade fram Camerunlaget.

Donkeyman berättar detta när man här i Norge upptäcker att NRK, det vill säga det statliga "public service"- TV:n har sålt rättigheterna till årets fotbolls VM till en betalkanal. De höga kostnaderna för att arrangera Melodi Grand Prix nästa år påstås vara orsaken. Och Donkeyman börjar sakteliga undra - vad skall man ha "public service" TV till om de inte skall vara en garant för att alla skall få se de allra största arrangemangen. Nu blir tydligen deras sportbevakning liktydig med vinterhalvårets dagslånga lördagar och söndagar med skidor, skridskor, backhoppning och skidskytte. Vad därutöver är får man betala för.

Skandal är bara förnamnet.

Läs även andra bloggares åsikter om ,

No comments:

Post a Comment