Sunday 27 September 2009

Hockeypremiär

Skellefte Kraft Arena, Torsdag 24. Sep. Elitserien
Skellefteå AIK - Luleå HC 3-1

Hovet Stockholm, Lördag 26. Sep. Elitserien
Djurgårdens IF - MODO Hockey 1-2 (sd)
(Bägge på TV)

5 spelare på banan 3. Några i utvisningsbåset 1
Stockholms Stolthet 1. Foppa 2

Donkeyman har varit på jobbresa. Vilket gjorde att han tillbringade hela torsdagskvällen på Arlanda i avvaktan på att sista turen på "Foppaflyget" skulle ta honom till Ö-vik. Så han fick se Elitseriepremiären på O'Learys på Terminal 4. Som trots att man hade jättestora skyltar som meddelade att man skulle visa MODO ändå valde att visa SAIK i stället. Lördagens MODO - match beskådades på Ö-kiosken i Husum. Den visade sig vara en fem-pilsners match. Dvs - en dj***t bra match.

Varför vann SAIK?
Luleå bestämde sig för att tillbringa första och början av andra perioden i utvisningsbåset. När man kom en liten bit in i andra så låg man redan under med 3-0. Då först började Lulelaget spela hockey. Men dess värre hade man lämnat älgstudsarna hemma i Norrbotten och tagit med sig ärtbössor i stället. Trots enorma mängder med skott på mål fick man inte in något förrän helt på slutet. Skellefteå gjorde det de skulle och vann matchen säkert. Men samtidigt såg man mellan raderna att Lule har mycket mer att ge.

Varför vann MODO?
De hade "Foppa". Vilket DIF inte hade. Och "Foppa" kämpade och slet precis som vanligt. Varvat med helt geniala genomspelningar och tekniska detaljer i den högre skolan. "Foppa" spelar ganska fult men han sparar sig inte ett dugg. Vilket lyfter hela laget.

Vad visade matcherna?
De fyra lag som Donkeyman nu har sett kommer knappast att hamna bland "top fyra". Men alla har kapacitet att fylla platserna bakom. Skall man komma på övre halvan är det viktigt att inte förlora poäng mot nedre halvans lag. Faktiskt viktigare än att sno en del "bonuspoäng" mot topplagen. Och just det har nog de här fyra lagen kapacietet att göra.

I andra omgången visade Lule sin kapacitet genom att helt köra över SSK. Medan Rögle har visat tänderna mot bägge finallagen från förra året. Det kommer inte att delas ut några gratispoäng i Ängelholm i år heller. Och jag tvivlar på att den samlade expertisen har rätt när man dömt ut Rögle så till de grader på förhand.

När det gäller MODO så kan man undra vad de klarar utan "Foppa". Med honom ligger vägen ganska utstakad mot övre halvan. Laget kommer säkert att ta överskott med poäng mot mitten och botten och är starka nog till att få lite "bonus" mot topplagen då och då. Men utan "Foppa" - fanen vete. Jag är också ganska övertygad om att Lule kommer högre än SAIK i slutänden. Även om SAIK nog kommer att ha ett skapligt säkerhetsavstånd ned till botten av tabellen. Vart "Hardyeffekten" kommer att föra Djurgårn är svårt att säga. De har spelat två bra matcher och fått en pinne. Men det är 53 matcher kvar. Kanske ett gott tips är att de kommer att fortsätta med stor entusiasm för att med tiden dabba av en del. Donkeyman tror att hans tabelltips härom dagen inte var så krokigt trots allt.

Om Hockey
När man ser matcher ute på resa så inser man hur stort det är med Hockey i Sverige. När SAIK - matchen började på Arlanda fylldes O'Learys till sista ståplats medan de andra sjappen runt om stod tomma. Och ölkön var så lång att inte ens en så rejäl ölhund som Donkeyman orkade stå i kö för att få påfyllning. En person till bakom disken hade helt säkert dragit in sin lön många gånger om. Samma på ett litet sjapp uppe i lilla Husum. In the middle of nowhere. Men nog fylldes det upp för att se MODO-matchen. Och efter matchen spreds alla som agnar för vinden igen.

Jämför man så med de oändliga fotbollsmatcher som står på från morgon till kväll på dessa ställen så kan man lugnt beteckna dem som någon form av "muzak", dvs ointressant bakgrund med rörliga bilder.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

No comments:

Post a Comment