Monday 12 October 2009

Det mesta gick åt h*****e i helgen

Swebank Arena, Ö-vik, Lör 10. Okt 2009
MODO Hockey - Rögle HC 2-3
(On site)

Skapar chanser 2. Sätter in dom 3

Den här matchen var en sorglig historia för alla de som önskar att MODO skall lyckas i vinter. Men det var en typisk hockeymatch där det ena laget VILLE MYCKET MER. Visserligen förde MODO matchen i stort sett hela tiden. Visserligen skapade MODO målchanser nog till att vinna matchen. Men inte f*****n.

Donkeyman såg bara två ljus hos MODO. Förstalinen är helt suverän. Det är också i huvudsak den som är kreativ och som skapar farligheter. Men i Elitserien vinner man inte på en enda fungerande femma. Man måste ha mer.

Coachen Horawa stiger i min aktning. Jag gillar tränare som verkligen coachar laget. Som vågar göra förändringar. I tisdagsmatchen borta mot Timrå bytte han keeper vid 0-2 efter sex minuter. Enligt egen utsago inte därför att keeper spelat dåligt utan för att "väcka laget". Något som också lyckades.

Mot Rögle bänkade han Salomonsson och Hans Jonsson hela sista perioden. De hade till dess inte producerat något som helst bortsett från onödiga utvisningar. Han kostade också på sig att toppa laget ännu hårdare och köra de produktiva spelarna mer eller mindre kontinuerligt de sista sex-sju minuterna. Dessutom tog Horawa ut målvakten i eget underläge med nästan tre minuter kvar. Och det var nära att den satsningen lyckades. Rögle var knappt ute ur egen zon under den tiden.

Men ser man lite mer filosofiskt på det hela så har serien startat på ett sätt där alla slår alla så trots dålig poängskörd ligger MODO ändå bara några frå pinnar bakom tredjeplats. Medan HV och Färjestad har seglat ifrån de andra. Lite grand. Vilket betyder att ännu är det hopp. Men det är helt uppenbart att laget skriker efter en måltjuv utanför första uppställningen. Eller går man och väntar på Frälsaren i år också ?

Seglade bort gjorde också den Svenska chansen att få deltaga i SydAfrika VM. Och Donkeyman tycker att nu kan också landslagsledningen segla bort. Det är dags att bygga ett nytt lag med en ny organisation. 12 år är väldigt mycket som tränare för ett lag. Det förekommer nästan inte på klubbnivå.

Men problemen ligger djupare än så. Svenska klubblag och det Svenska landslaget spelar på säkerhet i första hand. Man får nästan en liten känsla av England och Italien för 40 år sedan. Och så strävar man efter korta och snabba anfall "där inte någon hinner sabba anfallet genom sin dåliga teknik".

Uppenbarligen kan man vinna Allsvenskan på en sådan taktik om den förfinas tillräckligt. Men det håller över huvud taget inte mot de bättre lagen ute i Europa. Den sortens fotboll har dessa motmedel mot.

Och nu var det en match som vi MÅSTE VINNA. Oavgjort var inte bra nog. Och så satsade vi på att hålla nollan och hoppas på att Zlatan skulle peta in en eller annan boll. Vilket inte skedde.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

No comments:

Post a Comment