Wednesday 14 October 2009

Förbundskapten

Både Sverige och Norge har misslyckats i kvalspelet till VM. Och både Sverige och Norge söker ny förbundskapten. Men årets misslyckande är bara ett resultat av en flerårig negativ trend. Med många orsaker.

Donkeyman tycker det finns flera gemensamma nämnare mellan länderna:
  • Landslagen hade sina största framgångar när man hade många spelare som hade viktiga roller i stora klubbar i utlandet.
  • De flesta lag i högsta serien försöker spela väl organiserat och strikt försvarsspel i kombination med snabba kontringar med få drag.
  • Lagen i de nationella serierna lyckas dåligt i internationella sammanhang.
  • Man är tveksamma till att skicka fram ungdomar i högsta serien. Spelare upp emot 22-23 år anses fortfarande vara unga och lovande.
  • Man ställer inte särskilt hårda krav på yngre spelare och "det är fult med elitlag på yngre nivå". Det är också "fult" att utsätta yngre spelare för hårdare konkurrens.
  • Sett ur internationell jämförelse spelar klubbarna och spelarna färre tävlings- och fler träningsmatcher.
Det här är faktorer som inte en förbundskapten kan göra något särdeles för att förändra. Han måste välja bland de spelare han disponerar och försöka skapa ett så pass slagkraftigt lag som möjligt. Med totalt sett ganska liten tid till förberedelser.

Donkeymans åsikt är att det är två helt olika jobb att vara klubbtränare och att vara landslagstränare. Vilket gör att en framgångsrik klubbtränare inte med naturnödvändighet behöver vara en framgångsrik landslagstränare. Han tror också att stor erfarenhet från internationell fotboll på toppnivå är viktigare än mångårig tränarerfarenhet på klubbnivå. Vilket egentligen gör att bägge länderna kanske borde söka i lite andra kretsar än bland de mest meriterade klubbtränarna. Därför att det som sagt är väldigt olika jobb.

I Sverige nämns Hasse Backe, Erik Hamrén, Jörgen Lennartsson och Svennis som favoriter till jobbet.

I Norge är Drillo storfavorit men man nämner också bland annat Sveriges avgående chef Lars Lagerbäck som ett tänkbart namn.

I Sverige har man på sistone kastat fram Henke Larsson som en joker. Det är framför allt skribenter i kvällspressen som lanserat tanken. Och Donkeyman tror att det kan vara ett väl så bra namn som de andra. Kanske till och med ett bättre namn. (Svennis är väl ändå knappast aktuell). Det är nog svårt att hitta någon som har så pass aktuell och omfattande erfarenhet från fotboll på högsta nivå som han. Och jobbet innebär att plocka spelare som redan finns på "översta hyllan" och sätta samman dem till ett lag vid några få tillfällen om året. Alltså inte att utveckla spelare. Därför är "yours truly" entusiastisk för tanken.

I Norge väntar sig Drillo att få fortsätta. Han kom ju in som en nödlösning sedan först Semb och sedan Hareide inte hade producerat något som helst under flera år i följd. Och visst har det blivit något bättre. Men även Norge är nog mer betjänta av en förnyelse.

Donkeyman tror till och med att Norge har ännu större behov än Sverige av någon radikal förändring. Därför tror han att Janne Jönsson vore den bästa. Janne kan Norsk fotboll. Janne har utvecklat Stabæk till ett topplag genom att spela "onorskt". Janne kan internationell fotboll även om han inte har samma erfarenhet på det området som Henke, Backe eller Svennis. Och Janne förstår Norge och Norskt tänkande - vilket är väldigt viktigt i sammanhanget.

Men Donkeyman vet också att det är "Gutteklubben Grei" som utser förbundskaptener. Och det är farliga grejor att tänka i lite nya banor. Därför tror han att det blir Hasse Backe i Sverige och Drillo i Norge. Och han tror inte heller att någondera landslaget kommer att bli något särdeles förändrat på lång tid. Samtidigt tror Donkeyman att just radikal förändring och nytänkande är det det som skulle föra landslaget framåt. Men det blir knappast så mycket av det vid den här korsvägen.

Och där vill Donkeyman speciellt hänvisa till just epoken med Drillo. Han kom med något nytt. Han fick chansen att genomföra sina radikala idéer. Och han lyckades. Sedan är det en helt annan sak att fotbollen förändras och det som var bra för 20 år sedan inte nödvändigtvis funkar i dag. Fotbollsresultat är (och kommer alltid att vara) färskvara. Så vad är det i vägen med att göra något radikalt och satsa på Henke och Janne Jönsson. På var sin sida om "kölen".

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

No comments:

Post a Comment