Sunday 25 October 2009

Hammarby IF - fotboll

Under rubriken klubbar tänker Donkeyman samla de klubbar som han känner lite extra för. Kort sagt - de lag som Donkeyman håller på.

Det allra första laget måste ju vara barndomens lag - Hammarby. Donkeyman växte upp på Söder och redan som liten kotte var Bajen laget. Och Donkeyman har många minnen, glada och tråkiga, från Bajen-matcher.

Klubben bildades redan 1889 som Hammarby Roddförening. Inte förrän nästan tio år senare breddade man klubben till andra idrotter. Det var den 7. mars 1897 som Hammarby IF bildades. Men fotbollen lät vänta på sig ännu några år.

1915 invigdes Kanalplan på Söder. En flott invigning med kung Gustaf V och allt av stadens honoratiores. Redan den gången kallade man också banan för Söderstadion. Inte att förväxla med dagens anläggning.

En sammanslagning mellan Hammarby IF, Klara SK och Johanneshovs IF ledde till att man fick ihop ett bra fotbollslag som redan i början av 1920-talet låg på högsta nivå i Sverige. I den här sammanslagningen ligger också en intressant ting när det gäller lagets dräkter. Hammarby har ju grönt och vitt som sina färger. Men Johanneshov fick igenom att det var deras dräkter som skulle gälla i 60 år. Det vill säga gul/svart randigt. Och "Bajen" spelade 60 år i tigerrandigt. Men från 1978 blev det grön/vitt igen. Med tigerrandigt som reservställ.

När allsvenskan startade 1924 var man med. Men ganska snart åkte man ut och ända in på 1950-talet blev det spel i lägre serier. Sedan kom en period då man gick upp och ned mellan högsta och näst högsta serien. En period som kom att färga Donkeymans ungdom. Som Hammarbyare på 50- och 60-talen fick man lära sig att förlora.

1970-talet blev det en mer sammanhängande tid i högsta serien och den toppades av den klassiska "Sambafinalen" 1982 mot IFK Göteborg. Den gången avgjordes Svenska mästerskapet i en ren final hemma och borta. Och "Bajen" körde totalt över "Änglarna" i bortamatchen med en sambaorkester på läktaren som fick Göteborgarna att helt gå av skaftet. Men i returen blev det "som vanligt" och Bajen fick silver.

Så kom ytterligare en period med upp- och ned innan klubben åter cementerade sig bland de stora. Med SM-Guld 2001 som toppen av det hela.

Men nu är det "som vanligt" igen. Hawaii. Donkeyman har mentalt förberett sig för Superettan nästa år. Om inte ett under inträffar. Men han blir inte mindre Hammarbyare för den skull.

Men det gör inte något. Hammarby är annorlunda än alla andra lag. Under hela Donkeymans levnad har man haft Sveriges bästa supporters. Med filosofin: "Vi är inte bäst - men vi håller på det festligaste laget." Man har tagit uppflyttningar och nedflyttningar med jämnmod. Förlorade vi så var det för att vi inte var tillräckligt bra.

Men i samband med Guldet 2001 kom det till två helt nya kategori supporters. Dels var det "casuals" som i grunden bara var ute efter ett härligt slagsmål mot andra klubbars "casuals". Men det var också en stor mängd med medgångssupporters som bara höll på Bajen för att det var "inne". Folk utan tradition från Söder. Folk helt utan idrottstradition. Och tillsammans så har de här två grupperna klarat av att förstöra mycket av den gamla "Bajenandan".

Samtidigt är "Donkeyman" nostalgiker. Han tror att det går att få till en "revival" för det som var det riktiga Hammarby. Det ser man när det gäller Bandyn och Hockeyn som Donkeyman återkommer till längre fram.

Och Donkeyman glömmer aldrig de gamla minnena. Som "Sambamatchen" eller "Nackas" återkomst från Italien. Han var där. Men det skall bli framtida artiklar.

Men det viktigaste av allt. Speciellt nu när fotbollen är på väg åt h****e igen. Det är att återuppliva den gamla andan. Drömmen om Bajen och Söder. Låt medgångssupporterna dra åt h****e. Sparka "casuals" samma väg. För att inte tala om alla penningakrobater som varit inom klubben genom åren. Ge oss vårt gamla kära Hammarby tillbaka i stället.

Se den här videon om en Gammal Bajare Den säger mer än 1000-tals ord.

Läs även andra bloggares åsikter om ,

No comments:

Post a Comment