Monday 25 January 2010

HT Bandy

Donkeyman fortsätter att gå igenom "sina" klubbar:

Haparanda Tornio Bandy...... Hur i allsin dar kan en gammal Söderkis och genuin "Bajare" komma och påstå att han har ett litet hörn i hjärtat för Happis? Svaret är enkelt. Modern kom från Tornedalen (Karungi). Barndomen och ungdomen på 50- och 60- talen medförde massor av besök där uppe. Och på den tiden var det omöjligt att inte intressera sig för Haparandabandyn.

Bandy har nämligen alltid stått mycket starkt på kuststräckan Luleå - Kalix - Haparanda - Tornio - Kemi - Uleåborg. I det här området har det i alla år funnits många starka klubbar. Och på Svensk sida var Haparanda SK/T den ledande klubben just under 50- och 60-talen. Man exporterade en radda med storspelare söderut. Roland Niva, Ingemar Aava och Matti Pohjanen är bland de mest kända.

SK/T står för Sportklubben Taktik. Laget var nämligen en sammanslagning mellan just Haparanda SK och IF Taktik. Och man var utan tvekan bäst i Norrland. 1950 blev man Norrländska mästare sedan man slagit Sandslån i final. Och laget ansågs hålla hygglig Allsvensk klass. Men på den tiden fick inte lag norr om Hälsingland delta i det nationella seriesystemet. Trots detta spelade man regelbundet mot Allsvenska lag därför att innan de konstfrusna banornas tid reste lagen söderifrån upp till Norrbotten för att komma tidigt på is.

Sedan "Norrlandsfönstret" öppnats kvalade man tre gånger till Allsvenskan och var snubblande nära avancemang. Närmast var det 1971. Den gången hade man inlett kvalet i suverän stil. Man skulle "bara" åka ned till Stockholmstrakten och "köra över" Nynäshamn. Matchen gick på Söderstadion och Donkeyman var där och såg den. Och fick se ett Haparandalag som var helt kass. Spelarna rörde sig som om man hade haft dykarskor i stället för skridskor. Och man torskade helt sensationellt.

Varefter storlaget Broberg gjorde sitt i sista omgången och därmed var Nynäs i Allsvenskan i stället för Happis. Besvikelsen i Norrbotten var fundamental och ryktena började genast surra om att spelarna gjort sig en glad kväll på byn när man nu först fick chansen att komma till Stockholm. Hur som helst blev resultatet att tyngdpunkten i den Norrländska Bandyn förskjöts till Kalixtrakten i över 30 år. Det blev också Kalix Bandy som blev det första Norrbottenslaget i högsta serien. Ett par år senare var också Karlsborgs BK uppe i finrummet ett par säsonger.

Efter sekelskiftet blev Tornio PV (Palloveikot) det ledande laget i Finland med hela 6 Finska Mästerskap. Medan HSKT inte "fick till det". Bägge lag spelade sina hemmamatcher på Gränsvallen i Haparanda.

År 2004 började ett unikt samarbete mellan de båda klubbarna med målsättning att åstadkomma ett Svenskt topplag. Under namnet Eurocity och senare HT Bandy började man jobba sig igenom det Svenska seriesystemet. Något som ledit till att laget för första gången på nästan 40 år kom före Kalixlagen och klarade kvalet till Elitserien 2009. Och i år har HT tagit Elitserien med storm. Med ett halvdussin Finska landslagsspelare och några hemflyttare går inte några lag säkra. Nu ligger HT och kämpar runt slutspelsstrecket.

De gamla lagen Tornio PV och HSKT lever vidare som rekryteringslag och ungdomsverksamhet. HT:s utvecklingslag spelar för TPV i Finska serien.

HT spelar ett helt annat spel än resten av Elitserielagen. Man pumpar hårt på med hög press och många man i anfall. Snabba skridskoåkare, tunga skyttar, improvisation och spelglädje borgar för många mål. Men man växlar om med att falla tillbaka och "vila sig" under perioder. Det är ett spelsätt som inspirerats av hur Ryssarna spelar. Och en välsignad motpol till det som har blivit "Svensk Bandy" med bollbesittande spel och hårt disciplinerad "maskinbandy" där Edsbyn är förebilden.

Några HT-länkar:

Lite om Haparandas Bandyhistoria
Gamla Bandybilder från Happis
HT Bandy Hemsida
Donkeymans Reportage från HT Bandys premiär i Elitserien

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

No comments:

Post a Comment