Saturday 16 January 2010

MoDo - Luleå

Fjellräven Arena, Lördag 16. Jan 2010
MoDo Hockey - Luleå HC 4 - 1
(On site i Arenan)

Ville verkligen vinna 4, Hade just vunnit 1

Den här kvällen kunde supporters välja om man ville vara optimister eller pessimister. Optimisterna hoppades fortfarande på slutspel och ville att Rögle skulle piska Brynäs. Medan pessimisterna var livrädda för kvalserie och hoppades att Brynäs skulle köra över Rögle. Vilket också skedde.

Samtidigt fick Luleå vad som på Engelska skulle beskrivas som "a stuffing" i Ö-vik. Medan omgångens sammantagna resultat blev att MoDo fick en 6p lucka till kvalserien medan man inte kom något närmare slutspel. Dit är det fortfarande 8 pinnar.

Matchen fick ett förlopp som inte är så ovanligt. Laget som åkt dit ganska försmädligt ett par gånger på rad reser sig som ett nytt lag. Medan laget som just vunnit ett par bragdsegrar inte orkar en gång till när man "bara" möter ett bottenlag.

Samtidigt så kan man konstatera att matchen fick en inledning som vi har upplevt 100 gånger förr den här säsongen. MoDo inleder i stor stil. MoDo spelar ut de andra. MoDo tar ledningen. Men i andra perioden tar det plötsligt stopp. Och de andra kommer igen - av bara helskotta.

Skillnaden var att den här matchen höll MoDo färgen långt in i andra perioden. Sedan blev det fullt kaos ett tag. Men man höll undan och lyckades återta initiativet i tredje. För ovanlighetens skulle kunde man alltså profitera på en suverän matchinledning.

Donkeyman har förundrat sig över detta MoDolag. Man spelar tidvis fullständigt glimrande hockey. För att rätt vad det är släppa in motståndaren i matchen och övergå i fullt kaos. Medan de andra kommer i kapp och tar ledningen. Hade man "hållit färgen" lite bätte genom matcherna skulle man ha legat betydligt högre upp i tabellen. (Och Donkeyman undrar om det möjligen kan vara så att spelarna är dåligt tränade rent fysiskt. Det skulle i vart fall kunna vara en förklaring).

Vid jul låg laget två pinnar från slutspel. Och var i en positiv trend sedan man tidigare legat långt efter. Donkeyman var tvärsäker på att man skulle fortsätta klättra i tabellen. Men nu har det blivit tvärtom. MoDo har frikostligt delat med sig av poängen till alla lag som man vill ha bakom sig. Och ramlat ned till 8 pinnar från slutspel.

Donkeyman ser tre tänkbara scenarier. Antingen går MoDo till slutspel och då kan man mycket väl göra "rent hus" och gå ända till final. Och till och med vinna finalen. Eller så åker man ned i kvalserien och då kan det mycket väl gå riktigt illa.

Men det mest sannolika är att säsongen är över efter 55 omgångar. Med luft nedåt till kvalseriestrecket och luft uppåt mot slutspelet. Skall laget kravla sig över slutspelsstrecket så krävs nämligen två ting. För det första så måste MoDo vinna de flesta matcherna och framför allt ta trepoängare på löpande band. Och inte släppa någon enda pinne till de lag man önskar ha bakom sig i tabellen. Men dessutom måste ett av de närmaste lagen ovanför strecket kollapsa och få rejält dålig utdelning. Och det verkar inte direkt stå på dagordningen.

Den som lever får se. Men jag tror att en slutspelsplats ligger så långt borta att Donkeyman kommer att berätta om den upplevelsen många gånger i framtiden om så sker. Som ett av hans mest osannolika idrottsminnen.

Och tanken att Ö-vik skulle invaderas av "Black Army" med si så där 1500 huliganer som dominerar stan hela dagen och sedan med lätthet överröstar hemmapubliken samtidigt som deras lag spelar rak och enkel "raggarhockey" med massor av hjärta och kampglöd är inte helt festlig. Därför att i hockey är det ganska vanligt att vilja slår klass.

Och det är inte bara AIK som är i den situationen. Kvalserien kommer att innehålla flera andra lag som inte heller har något som helst att förlora. Men en dj*****a massa att vinna. Och även om blir de sist i kvalserien men har slagit MoDo så har de något att leva på i flera år framöver. Donkeyman tror att det är mest hälsosamt att hålla sig långt undan den serien. Även om fem utsålda hus skulle innebära välkomna intäkter. Men jag tror inte man skall vingla runt på avgrundens kant ihop med klubbar som är i den zonen år efter år.

Men som Donkeyman skrivit tidigare. Årets upplaga av MoDo är så "upp och ned" att man inte vet vad man skall tro. Det briljanta blandas med det eländiga. Och vi kommer närmare och närmare facit. Paradiset eller Domedagen. Vi får se.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

No comments:

Post a Comment