Wednesday 27 January 2010

Världens minsta VM

Nu pågår Bandy-VM för fullt igen. Och trots att Donkeyman älskar Bandy så orkar han inte engagera sig i VM. Därför att turneringen har ett format som knappt intresserar ens de "närmast sörjande".

Donkeyman är så gammal att han har varit med under hela turneringens historia. Och det går att dela in VM-historien i fyra delar.

1. Första VM spelades år 1957. Därifrån och fram till sent 70-tal var Sovjet totalt överlägsna. Sverige och Finland spelade om bronset. Medan Norge kom sist.

2. Men Sverige och Finland kröp sakta men säkert närmare Sovjet i spelstyrka. Och 1981 vann Sverige turneringen i Chabarovsk. Resten av 80-talet och en bit in på 90- var lagen lite mer jämnspelta. Till och med Norge kunde sticka upp då och då. 1993 tog de brons på hemmabana när VM för första gången gick inomhus i "Vikingaskipet" i Hamar. Samtidigt började ett antal nya nationer delta. Lag som inte hade någon chans mot de "fyra stora".

3. Resten av 1990-talet föll Norge sakta men säkert i spelstyrka. Medan antalet nya lag ökade, till stor del beroende på att tidigare Sovjetrepubliker nu började uppträda som landslag. Nu hade VM i realiteten förvandlats till tre turneringar. Ryssland, Sverige och Finland slogs om medaljerna. Medan Norge, Kazakstan och ett par nationer till slogs om platserna bakom. Slutligen fanns en handfull länder som inte har en chans mot de 7-8 bästa.

4. 2000-talet har inneburit att Ryssland och Sverige har dragit ifrån. Finland har inte hängt med i den utvecklingen. Numera gör två nationer upp om mästerskapet. Finland tar bronset medan fem nationer konkurrerar om de kvarvarande tre platserna i A-gruppen. Sedan består tävlingen av en utfyllnad som skulle förlora med minst 25 mål mot de tre bästa.

Donkeyman önskar att hela turneringens format läggs om. Han har inte något förslag till hur det skall ske men att något måste göras är helt uppenbart. Som det är i dag innehåller VM alldeles för många ointressanta matcher. Samtidigt är VM den enda chansen för de lite sämre lagen att få spela mot bättre motstånd och därmed att få utveckla sig. Så ekvationen är inte helt enkel.

Men visst är det en klar varningssignal när inte ens Donkeyman orkar bry sig om Bandy-VM.

Läs även andra bloggares åsikter om ,

No comments:

Post a Comment