Thursday 21 January 2010

Spekulation

Nu gör Elitserien i Bandy två veckors uppehåll för VM. Med undantag för några få uppskjutna matcher som kommer att spelas. Samtidigt kan man konstatera att det verkar bli "som vanligt". Det vill säga SAIK, Bajen och Edsbyn lägger beslag på de främsta platserna. Medan Villa som länge legat i toppen har fallit lite nedöver sedan man tydligen tappat formen.

Längst ned är KSK och Falun sedan länge nedflyttade och Kungälv är klara för kvalspel. Medan Vänersborg har hittat formen och börjat klättra i tabellen. Detta gör att vi har en klunga på sju lag som slåss om en kvalplats och fyra slutspelsplatser. De här lagen har 6, 7 eller 8 matcher kvar att spela. Och den stora mängden av matcher går mot de andra lagen i samma "klunga".

Donkeyman har försökt sig på en liten analys av situationen.

1. Vi börjar med dagens tabellsituation. Siffrorna representerar poäng / matcher kvar att spela.

Broberg 23/6
Sirius 23/7
VSK 22/8
Bollnäs 21/7
HT 19/7
Vetlanda 19/6
Vänersborg 19/6

2. Men så har dessa lag lite olika motståndare kvar. Låt oss anta att de vinner alla matcher mot KSK, FBS och Kungälv. Då ser tabellen ut som följer:

Bollnäs 27/4
VSK 26/6
Broberg 25/5
Sirius 25/6
HT 21/6
Vetlanda 21/5
Vänersborg 19/6

3. Nu gör jag det äventyrliga experimentet att jag anser att "de tre stora" + VSK är starkare än de andra lagen. Alltså antar jag att de vinner sina matcher mot de här lagen. Och kommer före hela det här gänget. Då blir tabellen så här:

Bollnäs 27/3
Broberg 25/2
Sirius 25/2
HT 21/5
Vetlanda 21/2
Vänersborg 19/4

Vad kan man så läsa ut av detta. Jo, sedan de "lätta" matcherna har krediterats och de "värsta" matcherna nollats så innebär det att lagen har olika antal matcher mot lag i samma skikt för att klättra uppöver i tabellen. Jag tror inte att Villa återfinner sin kanonform från tidigare i vinter utan jag räknar med att de har ungefär samma spelstyrka som de här lagen framöver.

Visst kan man slå de bästa och visst kan man förlora mot de sämsta. Och i slutet av en serie brukar lag som behöver poäng vinna "omöjliga" matcher men ........... Donkeyman tror trots detta att Vetlanda har den brantaste uppförsbacken och tvingas kvala för att hänga kvar.

När det gäller de två sista slutspelsplatserna tror jag det blir mer spännande än vad supporters i Uppsala och Söderhamn sätter pris på. Sirius har det klart svettigaste programmet av de fyra inblandade lagen men både Broberg och Vänersborg har "värre" matcher kvar än HT som är färdiga med de "fyra stora". Därför håller Donkeyman nog en polett på just HT som slutspelslag på Sirius bekostnad.

Sedan finns det ytterligare en faktor som man inte kan värdera. Efter ett serieuppehåll brukar det alltid vara något lag som går betydligt bättre än innan medan något annat plötsligt tappat formen helt.

Men visst är det kul att spekulera och analysera.

Läs även andra bloggares åsikter om ,

No comments:

Post a Comment