Friday 22 January 2010

MoDo - Timrå

Fjällräven Center, Torsdag 21. Jan 2010
MoDo Hockey - Timrå IK 3 - 4 (e förl)
(On Site i Arenan)

Drömmer om slutspel 3, Drömmer också om slutspel 4

Detta var kvällen när alla väntade på "Alavirta - effekten". Som uteblev. MoDo spelade trots allt bra. Bättre än Timrå. Men i Hockey är det målen som räknas och inte stilpoäng så TIK avgick med segern ändå.

MoDo gick direkt in och visade Energi, Koncentration och Vilja. Man satte Full Fart Framåt och körde tidvis karusell inne i TIK-zonen. Medan publiken gjorde sin del av jobbet, det var högoktanigt tryck inne i "Rävlyan".

Men så var det den där lilla detaljen som handlar om att göra mål när man får möjlighet. Det gjorde TIK. Det gjorde inte MoDo. Därmed stod det 0-2. Å andra sidan behövdes bara 2 minuter med lite medflyt i 2. perioden så stod det 2-2. Därifrån och ut var det en match som hade allt som behövdes av nerv och fart. Supporters slets mellan hopp och förtvivlan. Men det blev till slut TIK som drog vinstlotten i en match som kunde slutat hur som helst.

Varför vann inte MoDo ?
Den här matchen hade på sitt sätt samma ingredienser som så många tidigare MoDo-matcher den här säsongen. Laget hade övertag i spelet. Laget "borde" ha vunnit. Men lik förb***** gör man det inte. Jag ser tre direkta orsaker:

1. Man gör inte mål trots övertag i spel. Alla lag har goda perioder under en match. MoDo hade den här gången väldigt långa och goda perioder. Under dessa brände man 3-4 solklara chanser och hade 2 puckar i stolpen.

2. Man släpper in id****tmål. Varje match ger laget bort ett eller ett par bonusmål som handicap åt motståndarna. Man uppvisar nonchalans i egen zon och gör felpassningar. Speciellt den unge herr Sondell på backplats har den här säsongen gett bort poäng som skulle räcka till slutspelsplats. Det var också han som bäddade för situationen som gav 0-2 i går.

3. Man drar på sig utvisningar i "fel" situationer. Som i går när Sundström tar en tvåminuters i slutskedet av matchen. Som går över till ett 3-4 spel i förlängning där också segermålet föll.

Målvakterna
Det har skrivits spaltkilometrar om MoDo:s dåliga målvakter. Jag tycker det är direkt orättvist. Visst kan en "levande vägg" kompensera för dåligt försvarsspel. Och visst hade en riktig toppkeeper hållit laget en bit högre upp i tabellen. Men merparten av de onödiga baklängesmålen den här säsongen får backarna ta ansvaret för. Inte målvakterna.

Och den unge Svedberg är utan tvivel föreningens framtid. Han växer sakta men säkert. Plötsligt kommer han att vara en stormålvakt även om han inte är där ännu.

Roman Malek däremot har behandlats otroligt illa. Han har över huvud taget inte gjort bort sig de få gånger han har fått spela. Däremot har han lojalt stått i båset och stöttat laget. Och varit professionell nog att inte klaga offentligt. Senast mot Luleå gjorde han en toppmatch. Men petades sedan omedelbart. I pressen beskrivs han som ett såll. Men hur många av hockeyjournalisterna har egentligen sett honom spela? Han får ju inte chansen.

Man beskyller Malek för att spela "gammaldags". Men vad f****n spelar det för roll om han tar puckarna. Och "modernt målvaktsspel", dvs när keeper står på knä som i innebandy resulterar i andra farligheter. Till exempel när Svedberg gav sig ut på simtur på skott och lät TIK plocka upp sargreturen och peta in den "köksvägen" till 2 - 3. En "gammaldags" keeper håller sig på fötterna och limmar igen utmed stolpen.

Här är ett gott tips till alla sportchefer. MoDo har en klasskeeper som man antagligen kan få loss till budgetpris. Eller gratis. För övrigt vill jag påminna om att Krijan som fortfarande är stadens store keeperhjälte också var ganska darrig i början av sin vistelse i Ö-vik. Men han fick chansen att spela sig in. Vilket alltså inte Malek har fått.

Förhållandet till kvalspel
Resultaten i går gjorde att Rögle kom ytterligare en poäng längre bak medan SSK tog sig två poäng närmare. Och TIK gick förbi.

Förhållandet till slutspel
Skall MoDo komma till slutspel så är det ett absolut krav att hålla TIK bakom sig. Men nu fortsatte man med sin givmilda politik gentemot lagen man vill ha bakom sig och delade ut två pinnar så de kunde gå förbi. Lyckligtvis förlorade Frölunda och Brynäs så MoDo tjänade trots allt en poäng på dem. Medan Luleå och SAIK vann och seglade ännu längre bort.

Donkeymans kommentar:

Ser man till kommentarer och intervjuer genom hela säsongen så slås man som oberoende iakttagare av en sak. Alla spelare, tränare och andra företrädare för klubben går runt i en optimistisk ton som kan kokas ned till: "Vi är alldeles för bra för att missa slutspelet."

Donkeyman tror att Alavirtas arbete bör inriktas på att förmå dem att inse en helt annan sak, nämligen: "Vi är så pass dåliga att vi kan hamna i kvalserien". Hotet bakifrån är större än möjligheten att avancera. Det är dags att börja ta det hotet på allvar.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

No comments:

Post a Comment