Thursday 7 January 2010

Bandyserierna

Tack vare ett antal inställda matcher börjar serietabellerna se ut som "in the good old days". Det vill säga lagen har spelat olika antal matcher och tabellerna "haltar". Vilket också gör att en vanlig tabell där man redovisar antalet inspelade poäng blir missvisande om man vill värdera de olika lagens chanser.

I artikeln Serietabeller visade Donkeyman för några veckor sedan hur tabellerna borde ställas upp. Den "rättvisande" tabellen för Elitserien ser då ut som följer:

Villa 5 p
SAIK 8 p
Hammarby 9 p
Edsbyn 11 p
VSK 11 p
Bollnäs 12 p
Sirius 13 p
Broberg 15 p
--------------
HT 16 p
Vetlanda 17 p
--------------
Vänersborg 21 p
Kungälv 24 p
--------------
Falun 28 p
KSK 34 p

Och då kan man konstatera det som "alla" har sett för länge sedan. Falun och KSK är redan nedflyttade. De har inte en chans att komma i kapp. Dessutom tyder alla tecken på att Vänersborg och Kungälv får kvalspela mot de Allsvenska tvåorna.

Sedan slåss fem lag om tre slutspelsplatser. Vilka som vinner fram här är inte gott att säga. De här lagen verkar vara jämnstarka. Dagsform, tillfälligheter och flax kommer att avgöra. Ett par skador eller ett par oturliga matchstraff blir sannolikt skillnaden mellan slutspel och "ingenmansland". Jag har däremot svårt att se att vare sig Vänersborg eller Kungälv har någon realistisk chans att hinna i kapp något av de här lagen.

Och så kommer då "de fyra stora". Som vanligt. Men årets riktigt stora glädjeämne är att Villa klarar av att hålla en säker tätplats.

Går man till Allsvenskan så blir det ett race mellan ÖSK och Tillberga om 1:a och 2:a platserna i Norr. Inget annat lag gör sig besvär där. Medan Söderserien är det getingbo som alla har tippat. Boltic, Gripen, GAIS, Ale-Surte och Motala slår varandra kors och tvärs. Men Motala tycks börja sacka efter lite grand. Det laget som inte förlorar fler poäng mot lagen på längre ner i tabellen ligger sannolikt bra till.

Mitt tips är ÖSK och Boltic direkt till Elitserien. Så blir det kval Vänersborg - Tillberga och Kungälv - GAIS.

Vilket åter för fram funderingar om det rättvisa kring geografiskt kval. Donkeyman vill ha 14-lags Elitserie även i framtiden. Men han vill att topplagen i Allsvenskan skall spela sig upp. Ungefär som i Ishockey. Problemet är bara hur man skall lösa detta. Det blir inte helt lätt om man dessutom vill ge tvåorna i Allsvenskan en chans. Därför att en sexlags kvalserie om två platser måste rimligen spelas som enkelserie om man skall "hinna med". Dessutom får du inte nog bonus av att vinna en serie om tvåan behandlas lika.

Skall man behålla nedflyttning / kval enligt årets modell så borde man spela en fyrlags dubbelserie om två platser i stället för parvis kval. Precis som man gjort i många år tidigare.

Det här är något som Donkeyman menar bör diskuteras framöver. Den nuvarande lösningen är inte bra.

Läs även andra bloggares åsikter om ,

No comments:

Post a Comment