Thursday 4 March 2010

Bajen Fans Hockey

Donkeyman fortsätter presentera "sina klubbar":

Den 7/3 1921 var en märkesdag inom Svensk ishockey. Den dagen startade den allra första turneringen mellan Svenska lag. Turneringen gick av stapeln på Stockholms Stadion men kunde dess värre inte genomföras i sin helhet därför att isen smälte bort. Konstfryst var inte påtänkt den gången.

Ett av lagen som var med denna första gång var Hammarby IF. De övriga klubbarna var AIK, IFK Stockholm, IK Göta, IF Linnéa, Kronoberg samt Järva. Den allra första matchen gick mellan Hammarby och Linnéa och slutade med 7-5 till "Bajen".

Här startade också Hammarby en lång period som storklubb inom Svensk Hockey. Det första Svenska Mästerskapet tog man säsongen 1931/32. Sedan blev det totalt sett 8 SM-Guld med det sista år 1950/51.

Men 1956/57 började nedturen. Då skedde den första nedflyttningen från högsta serien. "Bajen" lyckades klättra tillbaka upp och det blev ytterligare fyra säsonger i Allsvenskan (som det hette på den tiden) under 50- och 60-talen men laget var slut som stormakt inom Svensk ishockey.

Ett par strösäsonger i Elitserien (som högsta serien då hette) på 80-talet var det sista vi (hittills) sett av brödraskapet från Söder i högsta serien. Därifrån och ut var det lägre serier. I huvudsak näst högsta serien som numera går under artistnamnet Allsvenskan.

Det skulle dess värre bli ännu värre. Många år av misslyckade satsningar mot Elitserien ödelade föreningens ekonomi och skapade en enorm skuldbörda. Säsongen 2007/08 slutade laget sist i Allsvenskan efter en säsong med kaos i både ekonomi och organisation. Slutet var då nära och den 22/4 2008 försattes Hammarby Hockey i konkurs.

Men "Bajare" är ett speciellt släkte. Ganska snart hade "Bajen Fans Hockey" sett dagens ljus. Man startade från scratch i division IV (=nivå 7). Men den nya klubben attraherade folk. En mängd med äldre Hammarbyspelare snörde på sig grillorna igen och ett lag staplades på benen som vann serien "på en skridsko". Och nu har man vunnit div III Södra utan poängförlust och fått plats i den nya div III som skapas efter serieomläggning nästa år.

Publiken ställer också upp. Två utomhusmatcher med osannolikt TIFO har genomförts. Samt två stycken serieavslutningar med bortåt 5000 åskådare inne på Hovet.

Liket lever. Och Donkeyman är i extas. Är medlem och allt.

Läs här om Hammarbys Hockeyhistoria

En bra artikel om orsakerna till slutet för Hammarby Hockey finns på ovanstående otroligt innehållsrika hemsida om man följer följande sökväg: År för År > 2007/2008 > Scrolla en bit ned och klicka in "Sanningen om Hammarby Hockeys fall".

Bajen Fans Hockey Hemsida

På You Tube finns flera mäktiga klipp från "Bajendagen" på Hovet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

No comments:

Post a Comment