Sunday 7 March 2010

Klassiker

Det finns tre Svenska idrottsevenemang som Donkeyman håller framför alla andra. Det är Vasaloppet, Bandyfinalen och Tiomila.

Nu i dag satt han klistrad framför TV:n och följde Vasaloppet. Från Sälen till Mora. Och blev lite nostalgisk. Donkeyman är ju sjöman och han har varit i Mora tre gånger med fartyg. Hur går då detta ihop. Mora ligger ju mitt i landet .......

Den första sjöresan till Mora ägde rum med ångfartyget "Gustav Vasa" som i alla år har gått mellan Leksand och Mora. Det var året 1956 och Donkeyman var en liten kotte som var med föräldrarna på turistresa till Dalarna. Och man tillbringade en helg i Siljansnäs som var en av bryggorna på vägen. Alltså reste familjen med "Gustav Vasa" tur och retur Siljansnäs - Mora som en dagstur.

Och i Mora besökte vi "Mora - Nisses" sportaffär. Där föräldrarna köpte en egen Morakniv åt den unge Donkeyman. En kniv som andäktigt överlämnades direkt av självaste "Mora - Nisse". Sveriges största skidlöpare den gången med nio Vasaloppssegrar.

Sedan har Donkeyman tillsammans med sina dåliga vänner deltagit som inbjudna i en ångbåtstur med gamla veteranbåtar från Leksand till Mora och åter. En resa där Donkeyman upptäckte att han fick ta hand om maskinen och elda pannan medan de andra åt, drack brännvin och hade kul. Men allt utjämnade sig med tiden. Och slutligen har han rest med den nuvarande motoriserade och moderniserade "Gustav Vasa" en gång samma sträcka.

Men Donkeyman har gjort flera besök i Mora med ankomst per järnväg eller bil och han har också upplevt Vasaloppet live vid två tillfällen. Men aldrig åkt själv utan enbart utgjort "Idrottens Svans". Något som också varit stora upplevelser.

Och i dag var det första söndagen i Mars och Vasalopp igen. Något som Donkeyman följde på dumburken. Andäktigt. Från start till mål. Precis som alla andra år. Och han gladde sig storligen åt Jörgen Brinks seger. Därför att han har upplevt så mycket hån, spott och spe efter sammanklappningen i VM 2003. Trots att Brink faktiskt tog två individuella brons i samma VM. Senast för bara ett par veckor sedan var Norges storstjärna Petter Northug ute och slängde med käften om sagde Brink. Något onödigt och ganska ofint tycker Donkeyman. Men Northug är ju Norges svar på Björn Borg. Duktig idrottsman men förstånd som en 10-åring och intellekt på Kalle Anka - nivå.

Sedan kan inte Donkeyman låta bli att ha synpunkter på OS-programmet igen. Man har förstört femmilen med gemensam start. Man har stulit den spännande sekundkampen från oss och ersatt med en sällskapsresa med slutspurt. Vasaloppet är en helt annan sak där är detta tradition. Om Donkeyman fick bestämma så skulle man återinföra femmilen som den alltid har varit i OS-programmet och så införa en ny distans: 75 km med gemensam start.

Alla åkare kan ändå inte gå alla distanser längre så varför inte göra något för de "långtradare" som specialiserar sig på långloppen.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

No comments:

Post a Comment