Thursday 25 March 2010

Mästarlaget

Donkeyman har inte bara varit Bandysupporter. Han har faktiskt ett förflutet som en usel Bandyspelare. Men han har också varit en betydligt bättre Bandytränare. En karriär som tog slut därför att jobbet inte tillät honom att lägga ned så mycket tid på en hobby.

När Donkeyman var tränare så ställdes aldrig någon träning in för "dålig is" eller "dåligt väder". Till skillnad från de flesta av konkurrentlagen som tyckte att "det inte var någon idé att träna när isen var dålig".

Men på den tiden spelades en stor del av serierna på naturis. Dessutom hade de flesta banor som vi spelade på inte så högklassig utrustning för snöröjning och spolning. Därför blev det varje säsong en eller ett par "snömatcher". Det blev också en eller ett par matcher på blöt eller sörjig bana. Och de poäng som delades ut i de matcherna räknades lika med de poäng som man kunde erövra på perfekt plan.

Därför tog vi alltid chansen att träna på spel på dålig bana när förhållandena var dåliga. Och det var något som "mina" lag kapade hem en hel del pinnar på genom åren.

Därför var Söndagens final ett gammalt återseende med klassiska Bandyförhållanden. Och visst är det alltid häftigt med en match på spegelblank is under härliga väderförhållanden. Men som det står i Bandyförbundets regelbok: "Att springa och spela kan också vara god och krävande idrott". Och det var utan tvivel "Bajen" som var bäst på att "springa och spela".

Framför allt klarade "Bajen" att ställa om från "lyrbandy" under snöförhållanden till "riktig bandy" när isen blev bättre inför tredje perioden. Medan Bollnäs i grunden fortsatte spela som om det fortfarande varit snöförhållanden. Där och då avgjordes matchen och "Bajen" kunde surfa hem SM-Guldet.

Men visst hade Hammarby fördel av att ha vinden i ryggen just under den perioden. Å andra sidan hade Bollnäs vinden i ryggen hela första halvlek när det verkligen var läge för "lyrbandy". Ett spel som definitivt gynnas av medvind. Både därför att lyrorna bär längre och för att försvararna får sämre sikt med snön i ansiktet.

Allt snack om att Hammarby inte skulle vara värdiga mästare beroende på vädret är bara snack. Hammarby vann World Cup, Hammarby vann Elitserien, Hammarby var suveräna i slutspelet. Hammarby har totalt sett varit säsongens bästa lag. Och Hammarby vann Finalen och blev Svenska Mästare. Därför att de klarade av att mästra spelet på dålig is och sedan slå om till vanligt spel när förhållandena bättrade sig. Som ett värdigt mästarlag skall göra.

Och Donkeyman har behövt många dagar för att "hämta sig".

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

No comments:

Post a Comment