Monday 1 March 2010

Super Weekend

Den gångna helgen var verkligen en superweekend med avgörande skeden i sådan idrott som Donkeyman är intresserad av. Dess värre gjorde jobbet att det bara blev ett arenabesök nämligen hockeymatchen mellan MoDo och Färjestad. Men det blev desto mer TV.

Den stora tingen var givetvis avslutningen av OS. En gång i tiden såg Donkeyman damernas 30 km och herrarnas femmil som de riktiga höjdpunkterna. Tävlinger som det bara inte var lov att missa. Men dess värre har "utvecklingen" gjort de här loppen till ganska ointressanta.

Missförstå inte nu. Donkeyman tycker om många av skidsportens nymodigheter. De är antagligen nödvändiga om den traditionella Nordiska skidlöpningen skall överleva som världssport. Två stilarter, sprint, gemensam start i många tävlingar, skiathlon - allt detta är bra ting.

Men det skall användas på rätt sätt och när man har presterat att göra femmilen till en lång gäspning så är det helt fel. Femmil skall inte vara en övning för spurtare. En femmil skall vara den enskildes kamp mot klockan. Att se en stor klunga med åkare genomföra en gruppresa på 47 km som fortsätter med 2700 meter där man söker positioner och avslutas med en 300 meters spurt har inte något med gamla tiders mandomsprov att göra. Mora-Nisse, Sixten Jernberg, Thomas Wassberg, Gunde Svan och de andra skidkungarna skulle inte ha haft en chans om de levat i dag. Det är en helt ny sport. En sport som Donkeyman inte gillar. Skall detta vara intressant får man förlänga femmilen och göra den till något i stil med Vasaloppet. Kanske 75 km skulle göra slut på "gruppresan".

Men så kom höjdpunkten på hela OS i form av hockeyfinalen. De två bästa lagen gjorde upp om guldet och det blev så dramatiskt som bara en hockeymatch kan vara. Och detta var en match på hög nivå. En av historiens riktigt stora matcher. Som Canada vann helt rättvist. Men USA har ett så bra lag under utveckling att de antagligen kommer att dominera några år framåt. Medan det känns som om Sverige och de andra Europeerna har halkat efter. På något sätt känns det som om Transatlanterna har utvecklat sporten ett steg till.

Men så hade Donkeyman också fullt sjå med att följa med Bandyns serieavslutningar. Elitserien är ju redan inne i sitt slutspel men det mesta av de andra serierna slutade nu i helgen. Och här finns en del intressanta ting att notera.

I Elitseriens slutspel har det hittills varit idel hemmasegrar vilket gör att alla kvartsfinalerna nu står 2-1 i matcher. Med "topp fyra" i ledning. Nu har de "sämre" lagen hemmabana och kan kvittera. Det är många år sedan som slutspelet varit så öppet. Där två av "de fyra stora" ligger bra till för att missa semin.

Allsvenskan slutade också och det var öppet ända in i det sista. I Norr vann Tillberga den sista och avgörande matchen mot ÖSK och gick rätt upp medan klassiska ÖSK måste kvala. Den södra serien var en riktig nagelbitare för 9 av de 12 lagen. Hela fyra lag var inblandade i slutstriden som till slut sände upp Boltic till Elitserien och GAIS till kval.

Gustavsberg och Rättvik får kvala sig kvar i norr medan Söderfors åker ur. Selånger har ju havererat redan innan seriestarten. Nässjö och Otterbäcken kvalar från Söder medan Stjärnan och Frillesås åker ur.

Borlänge / Stora Tuna, Åtvidaberg, Mosserud och Blåsut är nya Allsvenskar. Vilket innebär att Bandystäderna Karlstad och Vänersborg får se sina andraklubbar i Allsvenskan nästa år.

Elitseriekvalet spelas:
GAIS - Kungälv
ÖSK - Vänersborg

Donkeyman tror att Elitlagen slår utmanarna och hänger kvar. Men samtidigt tror Donkeyman att det vore väldigt bra för Bandyn om GAIS lyckades ta sig upp. Ett lag från Göteborg som spelar mitt i stan. Ungefär som Hammarby. Det vore bra för Bandysporten. Men sedan är det en annan fråga om GAIS är klara för att ta steget upp redan nu.

Allsvenska kvalet spelas.
UNIK - Rättvik
Djurgården - Gustavsberg
Sunvära - Nässjö
Kareby - Otterbäcken

Här är det omöjligt att tippa. Glädjande nog innebär "lottningen" att Stor - Stockholm är garanterat ett Allsvenskt lag även nästa år. Skall Donkeyman tippa med "hjärtat" så tror han att Allsvenskarna vinner kvalet och hänger kvar. Men fanen vet.

Men visst är det väl ändå själva f*****n att Förbundet inte kan göra något riktigt. Varför i hela helvete skrotar man fyralags kvalserien som man har spelat i så många år och ersätter det med ett "fotbollskoncept". Bedrövligt. Tänk att få se en serie med ÖSK, GAIS, Kungälv och Vänersborg. Det hade varit något.

För övrigt konstaterar Donkeyman att Selånger krossat allt motstånd i tvåan med jättesiffror och har därmed börjat marschen tillbaka till Allsvenskan. Låt oss hoppas att ekonomin också "går i box". Norrland behöver fler lag. Wettershaga som numera går under artistnamnet Norrtälje återtog sin plats i div I där man "hör hemma". Trist nog åkte Spillan ned ett steg men det är bara att hoppas att de också återkommer "muy pronto".

I Södra Sverige har IFK Malmö åter hankat sig igenom en säsong i div II. Trots tre raka segrar på slutet hamnade laget på näst sista plats. Det är bara att hoppas att detta ändå räcker till förnyat spel i tvåan. Tänk om IFK Malmö kunde utvecklas ett par steg till. Men man måste ju ha en bana att spela på som funkar även "moderna" vintrar. Med andra ord konstfryst.

Det andra Skånelaget Sjöalt har just konstfryst. Men kommunen (precis som Skutskär) har inte råd att hålla den i gång längre. Men denna vinter har man spolat naturis och hamnat ungefär mitt i trean.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

No comments:

Post a Comment