Wednesday 17 March 2010

Hammarby Bandy

Donkeyman fortsätter presentera ännu en av "sina" klubbar.

Hammarby Bandy är en av landets absolut äldsta Bandyklubbar. Man har sina rötter till långt innan det spelades organiserad Bandy här i landet.

De första beläggen för Bandy inom Hammarby går tillbaka till föreningens tidigaste rötter. Det var roddarna inom Hammarby Roddförening som redan på 1890-talet spelade ett Bandyliknande spel på vintrarna. Man spelade den gången på Hammarby Sjö. Den 7. Mars 1897 ombildades Roddföreningen till Hammarby Idrottsförening och därmed var Bandyn en del av klubben.

År 1905 fick Bandyn ett regelverk som startade "den moderna Bandyn". Då började man också spela lokala serier i mer organiserad form. Hammarby var med hela tiden. När "Kanalplan", dvs Hammarby IP, invigdes kunde man också organisera en riktig landbana men man spelade också på sjöis långt in på 1930-talet. Till exempel på Hammarby Sjö eller Årstaviken.

När det moderna seriesystemet startade år 1930 var givetvis "Bajen" med och sedan dess har man alltid spelat i högsta eller näst högsta serien.

När Donkeyman var ung var "Bajen" det bästa Stockholmslaget i Bandy och spelade sina matcher på Stockholms Stadion. Det var faktiskt tidvis fyra lag från "Eken" i Allsvenskan den gången. Förutom Hammarby var också AIK, Djurgården och IFK Stockholm stabila lag i den högsta serien. Och Donkeyman var "allätare" och såg nästan allt av Elitbandy i Stockholm under många år.

Men sedan kom "det långa mörkret". Stockholmslagen åkte ur det ena efter det andra och slutligen föll även Hammarby ned i näst högsta serien 1979. Under nästan 20 år var Stockholm utan Bandy på Elitnivå. De lag som den gången låg närmast att klättra upp var Helenelund och Essinge.

Slutligen samlade sig ett antal entusiaster kring Hammarby Bandy och i det närmaste startade om från scratch. Man flyttade till Zinken och efter några års målmedveten satsning lyckades man klättra upp i Eliterien igen till säsongen 1995/96. För att med tiden etablera sig bland de bästa och bli ett av landets absoluta topplag.

Under detta seklet har man spelat 6 (sex) Bandyfinaler och presterat att förlora alla. Även om det har varit nära några gånger. Nu på söndag är det dags igen. Tillsammans med en Final redan år 1957 blir det nu åttonde gången gillt. Mot Bollnäs som inte varit i Final sedan 1956.

Länk till Hammarby Bandy

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

No comments:

Post a Comment