Monday 15 March 2010

Seriestart

Vi har vant oss vid att hockeyns slutspel är avslutat lagom till Valborg. Och nu får vi skaffa oss fler nya vanor. Fotbollen börjar nämligen en vecka före Bandyfinalen. Både i Sverige och Norge. Eftersom Donkeyman har bott i Tromsø i mer än 20 år så är han en passionerad "TILhænger", dvs en supporter till Tromsø IL.

Och därmed var det omedelbart efter avslutad hockeysäsong med MoDo dags att sätta sig framför Internet och se hemmapremiären mot Hønefoss. Inför den matchen var det tre viktiga ting att tänka på:

För det första är HBK ett lag som flyttades upp från Adeccoligaen (motsv Superettan) efter förra säsongen. De är ett lag som de flesta tror har en viss chans att överleva men inte mer.

För det andra är TIL ett stabilt Tippeligalag. Ett lag som hänger kvar år efter år. Ibland är man inblandade i bottenstriden, ibland i medaljstriden men för det mesta ligger man bland den grå massan i mitten av tabellen. Ett lag som enkelt och elegant SKALL köra över ett nyuppflyttat relativt svagt lag.

För det tredje har TIL en högt uppdriven mångårig förmåga att "ge bort" poäng till bottenlagen och att vinna poäng från topplagen. Man spelar helt enkelt bättre mot bättre lag. Tränare har kommit och gått på Alfheim Stadion utan att kunna göra något åt saken. "Alla" vet att man skall möta TIL genom att ligga lågt med hela laget. Man skall ställa upp en betongmur av spelare i straffområdet och sedan skall man ösa iväg bollen långt upp på banan så fort TIL lämpar in den mot mål. När man någon enstaka gång bryter ett anfall en bit upp på banan skall man gå till blixtsnabb motattack. Därmed får man minst ett mål per match som räcker minst till oavgjort.

Alltså satte sig Donkeyman ned framför sin PC och förväntade sig "den gamla vanliga" utvecklingen av matchen. 0-0, 1-1 eller 0-1 var de resultat som kändes mest närliggande. Speciellt med tanke på att TIL har förlorat några "tunga" namn som ersatts med sådana som man aldrig har hört talas om. Och TIL har värvat många lovande stolpskott genom åren.

Matchen började mycket riktigt som förväntat. En hel halvlek där TIL förde spelet utan att få ut något annat än några få halvheta målchanser. Å andra sidan var det "bunnsolid" (som man säger i Norge) bakåt. En bit in i andra kände Donkeyman hur det bokstavligen stank 0-0 om hela tillställningen.

Men med tiden blev övervikten för stor. TIL "malde ned" Hønefoss och kunde arbeta in en kassaskåpssäker 2-0 seger. De andra var i grund och botten inte i närheten av att göra ett enda mål.

Speciellt glädjande var att TIL "vädrade" några nya spelare som visade sig vara väldigt bra. Samtidigt som några av de yngre som varit "lovande" i några år visade sig vara fullfjädrade Elitseriespelare.

Detta lovar gott för framtiden. Nästa gång blir det däremot värre. Lillestrøm borta. Då får vi se lite mer av vad som är att vänta i framtiden. Vi möter ett LSK som har haft flera säsonger i rad utan att vara i närheten av att vara det topplag vi varit vana att se. Och som gick på trynet så det sjöng mot Aalesund. Vi kan lugnt räkna med att "Kanariefåglarna" kommer att bjuda på långt hårdare motstånd än vad HBK klarade av. Annars kommer nog "Kanarifansen" att börja kräva huvuden på fat redan efter två spelade omgångar. Man har tröttnat på att ligga i närheten av tabellens botten i den staden.

Men summan av denna första helg blir att tre poäng är tre poäng. Och poäng tagna på en hal och vintrig bana i början av säsongen räknas lika som poäng som tas under toppförhållanden mitt i sommaren.

Läs även andra bloggares åsikter om ,

No comments:

Post a Comment