Thursday 5 November 2009

HT Bandy - Kungälv

Akelius Cape East Arena, Haparanda. Onsdag 4. Nov 2009.
HaparandaTornio Bandy - IFK Kungälv, Elitserien 5 - 1
(On Site i Haparanda)

Norrbotten och Finska Lappland 5. Sydsverige 1.

Perkele. Eller snarare Saaaaatna Prrrrrrrrrkele. Med eftertryck och kraftfulla rrrrr. Det här var kul. Alldeles förb**** kul. Donkeyman har nog inte haft så festligt på en match på åratal. Och ett historiskt ögonblick. Den första Elitseriematchen i Haparanda någonsin.

Tornio har ju vunnit Finska Elitserien massor av gånger och spelat sina hemmamatcher på Gränsvallen. Och Happis var topplag på nivån under dåvarande Allsvenskan för 40 år sedan. Men nådde aldrig riktigt fram trots att man kvalade flera gånger. Och när man under skandalösa förhållanden föll mot Nynäshamn i kvalet 1971 gick dominansen i Norrbottensbandyn över till Kalix.

Men nu har pendeln svängt tillbaka igen. En fusion mellan Haparanda och Tornios elitlag har blivit först Eurocity och sedan HT Bandy och har avancerat ända upp till Svenska Elitserien (som ju är mycket vassare än den Finska). Med ett lag i huvudsak bestående av Finnar. Som spelar enligt Finsk och Rysk tradition till skillnad mot det normala i Sverige.

Och det här var inte bara en vanlig Elitseriematch. Det var en landskamp mellan Norrbotten och Finska Lappland på den ena sidan och resten av Sverige på den andra. Med både Svensk och Finsk nationalsång före matchen. Med speakertjänst på både Svenska och Finska. Med en publik som ropar och hejar på båda språken. Och med en massa Sa***** Pe****** på läktarna.

Vilket lag de har. Högt och intensivt försvarsspel som faller snabbt som bara den vid behov. Blixtsnabbt och direkt anfallsspel. Härliga kombinationer. Och vilka lirare. Ohtonen, Stock, Norén, Rytkönen, Miinala och alla andra. Vilken underhållning. Och det blev "bara" 5 - 1. Trots att man brände två straffar och trots att man slösade med chanserna. Med effektivitet kunde det fort ha blivit tvåsiffrigt .....

Och Donkeyman tror inte att det berodde på ekonomin att HT inte har spelat träningsmatcher mot Elitseriemotstånd. Man har "bara" mött Kalix 4 (fyra) ggr och ett av Uleåborgslagen. Donkeyman tror att det snarare har varit fråga om taktisk beräkning för att kunna överraska motståndarna i serien med ett helt annat spelsystem än de är vana vid.

En sak till. Här var det i vart fall inte portföljförbud. Tvärtom. Här tillåts traditionerna leva. Och Donkeyman och hans lekkamrater medförde både portfölj och löjligt platta flaskor.

Donkeyman blev dessutom alldeles hes av begeistring. Och tillbringade resten av aftonen på den gamla bakfickan på Stadt tillsammans med sina kompisar. En sak är säker. Donkeyman skall se fler matcher med HT i vinter.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

No comments:

Post a Comment