Monday 9 November 2009

Bajen

Det gick åt h****e med fotbollen i år. Bajen åkte ur. Och de åkte inte ur på oflax, dåliga domare, tråkiga omständigheter eller något annat man kan bortförklara med. De var helt enkelt inte bra nog. Eller i klartext - de var dåliga. Punkt.

Å andra sidan. Har man följt "Bajen" i 60 år så är man van vid motgångar. Det går upp och det går ned. Och vi förlorade för att vi inte var tillräckligt bra. That's it. Men man byter inte lag bara därför. Man får man rycka på axlarna, sänka några bärs, gråta en skvätt och ta nya tag nästa år.

Men skall man börja analysera så skedde det något med "Bajen" runt sekelskiftet. När vi blev så bra att vi kunde slåss i toppen på mer permanent basis. Plötsligt började det flockas en helt annan sorts folk runt laget. Folk som tyckte det var häftigt att gå på "Bajen"-matcher. Men häftigt ur en annan synpunkt. De såg det ungefär som en turistattraktion. Och det var en anda som slog igenom även uppe i ledningen. Vi som står vid sidan av märkte en klar attitydförändring.

Och på toppen så kom det ett gäng med "hulliganer" eller vad man nu skall kalla dem. I gamla tider var det något som "Gnaget" och "Aporna" höll sig med. Medan "Bajarna" tog saker och ting (=motgångar) med en klackspark. Utan att banka sk*****n ur någon. Förlorade vi så berodde det på att de andra var bättre. Punkt.

Men nu är de moderna tiderna här. Med ett gäng silkesslipsar med lackskor på huvudläktaren och ett gäng hulliganer på andra sidan. Och så alla vi andra. Men vi får ta också den saken med en klackspark. Därför att det är i vart fall våra silkesslirrar och våra hulliganer. Så får vi dressera dom lite grand till "god gammal bajenanda". Så blir nog allt bra till slut.

Eller ......

Det var ju en liten hake i sammanhanget. Söder är inte vad det har varit. Det bor "nya människor" där. Moderna människor. Människor som till och med tycker det är ballt att cirkulera runt Stureplan. Och som har en massa andra konstiga vanor. Samma sak "Söder om Söder". Det ser Donkeyman väldigt tydligt vid sina besök på hemmaplan eftersom han bott utomlands i 25 bast.

Man kan inte vrida klockan tillbaka till en mer behaglig tid. Däremot kan man försöka göra något bra av olyckan. Vi måste leva med silkesslirrar och hulliganer precis som Gnagarna och Aporna. Men vi kan skapa något bra tillsammans. Det är många lag som har kommit mycket starkare tillbaka från en nedflyttning.

Ett av de lagen är Stabæk i Norge. De hade lång bra period bakom sig när det började gå sämre och sämre. Plötsligt tog det slut och färden gick till våningen under. Men då gjorde klubben en total uppstädning på alla plan. Och som min gamla mamma alltid sade så städar man en trappa uppifrån. Något som de gjorde. Man gick bildligt talat inte förbi en sten utan att vända på den och se vad som låg under. Och man öppnade varje skåpdörr och drog ut var byrålåda. I bildlig bemärkelse. Och det ramlade ut det ena skelettet efter det andra ur skåpen när man började städa.

Vad hände så ...... Ett nytt och fräscht Stabæk gick upp igen och blev sedan mästare och är nu en stabil toppklubb med nybyggd stadion på Fornebu. (Något liknande hände väl också med våra blå/röd/gula ovänner senaste gången de var ett steg ner i systemet men deras lärdomar tycks ha varit av mer kortvarig natur).

Jag drömmer om att "Bajen" skall göra något bra av den här motgången. Röja upp i ekonomi, administration och allt annat. Storstäda. Öppna skåpen och töm ut alla skelett. Gör en total genomgång av absolut allt. Börja Superettan med "blanka ark" som man säger i Norge.

Men det kan inte ske internt bland en liten krets med silkesslipsar. Det måste ske som en bred genomgång som involverar alla klubbens medlemmar. Eller i vart fall alla som anser sig ha något att bidra med. Och en sak skall stå i eldskrift på väggen när man jobbar med detta:

"Tillbaka till den gamla Bajenandan". För det är det som klubben har levt på. Det är det som klubben har levt för. Det är det som är Hammarby.

Och den får inte vara en myt eller turistattraktion - den måste vara något levande och involverande.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

No comments:

Post a Comment