Thursday 12 November 2009

Spelarlicenser

Så har det åter varit trassel med spelarlicenser och övergångar. Samt diskussioner om vem som är spelberättigad och huruvida det skall vara poängavdrag eller ej. Vi som varit med några år minns att detta är ett stadigt återkommande tema i lagidrotterna. Där de inblandade förbunden hela tiden tvår sina händer och skyller på de inblandade klubbarna.

Och visst är klubbarna skyldiga att hålla ordning på sina papper. Men Förbunden är f****n ta mig också skyldiga att ha system som gör det enkelt att kontrollera att allt är ok. I det här fallet sägs det att ansvariga ledare i Happis faktiskt hade kontaktat förbundet med en direkt fråga om spelarna var klara eller ej. Utan att kunna få ett direkt svar. Om detta är sant eller ej vetes ej. Men det skulle inte förvåna om så var fallet.

Den här gången var det HT Bandy som dock får behålla sina poäng men som får ett kännbart bötesstraff.

Donkeyman bara förundrar sig och påpekar följande:
  • Datorn är uppfunnen och i allmänt bruk
  • Internet är uppfunnet och i allmänt bruk
  • E-mail är uppfunnet och i allmänt bruk
Så varför i alla glödheta har inte Bandyförbundet (och alla andra förbund) utnyttjat de här uppfinningarna till att ordna ett enkelt, entydigt och vattentätt system för att hålla koll på de här sakerna.

Så här tycker jag det borde vara:

1) Spelarlicensen skall vara det dokument som klargör att en spelare är spelklar för en klubb. Ingen licens utfärdas utan att förbundet har kollat och bekräftat att ALLA papper är i ordning.

2) När licensen utfärdas är spelaren klar för klubben. Och han är det i det ögonblick förbundet utfärdar licensen. Originalet skickas med post men en kopia e-mailas omedelbart till klubben. Samtidigt förs spelaren upp på SBF:s Internetsida enligt punkt 3.

3) För att möjliggöra för domare, andra klubbar, media eller vem som helst som är intresserad öppnar förbundet en katalog på Internet där man kan gå in och söka klubb för klubb för att se vilka spelare som just i detta ögonblick är spelklara för föreningen.

4) En spelare som lämnar en klubb tas automatiskt bort från klubbens "lista" på Internet. Där förs han i stället över till en lista med "spelare som lämnat klubben och inte längre är spelberättigade för klubben".

Detta förfarande kräver sannolikt mindre arbete än dagens och det skulle över huvud taget aldrig behöva förekomma några fler tveksamma fall av typen HT Bandy eller GAIS Fotboll. Skulle det mot förmodan kosta mer än dagens system får man belasta licensavgifterna så att det blir självbärande.

För övrigt glädjer det undertecknad att HT Bandy knep en pinne till i går kväll. Den här gången från Bollnäs. Det är alldeles uppenbart att det inte blir någon gratis utdelning av poäng uppe i Happis den här säsongen.

Läs även andra bloggares åsikter om ,

No comments:

Post a Comment