Thursday 26 November 2009

Montreal Canadiens

I serien om lag som Donkeyman känner för är det dags för hans NHL-lag.

Från det att Donkeyman var en liten och välartad gosse till dess han blev en större och vanartig ungdom var det ett gäng som träffades ofta och spelade hockeyspel. Och eftersom vi var sex stycken så spelade vi NHL. År ut och år in möttes vi och spelade serie på serie. Med slutspel och allt. Spel parallellt på två hockeyspel medan de två spellediga var domare och skötte tiduret. Och vi bokförde match efter match. Som lades till serie efter serie. År ut och år in.

På den tiden bestod NHL av sex lag så vi valde var sitt lag. Och Donkeyman valde Montreal Canadiens. Som sedan dess varit "hans" NHL - lag. Föga anade den unge mannen att hans yrke skulle föra honom över Atlanten otaliga gånger. Med påföljande besök både på Montreal Forum och på den nya Bell arena.

The Original Six: Montreal Canadiens, Toronto Maple Leafs, Boston Bruins, New York Rangers, Chicago Black Hawks och Detroit Red Wings.

Och Canadiens var inte något dåligt val den gången. Vi snackar om 50-tal och 60-tal. Den gången dominerade de serien och blev grossister i Stanley Cup-segrar. Efter några års spelande hade vi köpt "egna spelare" och målat dem i rätt färger. Givetvis både hemma- och bortalag. Med den tidens superstars. Maurice "Rocket" Richard och hans bror Henri Richard till exempel.

Några stolpar ur Canadiens historia:

  • 05.Dec 1909. Klubben (Club de Hockey le Canadien) startas på Windsor Hotel i Montreal. Två dagar efter att National Hockey Association bildades.
  • 05.Jan 1910. Första NHA-matchen. Seger mot Cobalt Silver Kings i Jubilee Arena. Redan då hade man 3000 åskådare och spelade inomhus. Fast på naturis.
  • År 1914. Första gången man når Play Off. Förlorade i två raka matcher mot Toronto Ontarios.
  • År 1916. Första Stanley Cup-segern. Slog Portland i bäst av 5 matcher.
  • 19.Dec 1917. NHL startar. Canadiens är med.
  • 25.Mar 1924. Stanley Cup-seger nr 2. Slog Calgary Tigers i bäst av 3 matcher.
  • 29.Nov 1924. Montreal Forum öppnas. Plats för 9000 åskådare. Arenan hade nu konstis.
  • 11.Okt 1952. Spelade i första TV-sända NHL-matchen. Slog Detroit Red Wings med 2-1.
  • 31.Dec 1975. En av historiens mest kända matcher. Mot Soviet Red Army 3-3.
  • 11.Mar 1996. Sista match på Montreal Forum. Som genom åren byggts ut till 16500 åskådare. Laget flyttar till Bell Center. Döpt efter Molson Bell - bryggerierna. Även kallad LaBatt Arena efter ett populärt ölmärke.
  • 22.Nov 2003. Första utomhusmatch i NHL genom historien. Mot Edmonton Oilers inför 57.167 åskådare. Seger 4-3.
Totalt sett har klubben 24 Stanley Cup-segrar. Det börjar dock bli ett tag sedan senaste gången år 1992-93.

18 Montrealspelare har fått plats i "Hall of Fame". Klubben har 12 "Retired Jackets".

Gå in på klubbens hemsida och läs mer. Den är så innehållsrik att man kan sitta och läsa i timmar. Ändå finns det "hur mycket som helst kvar att studera".
Club de Hockey le Canadienne

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

No comments:

Post a Comment