Tuesday 24 November 2009

Seriesystemet

Efter att både Falu BS och Katrineholm-Värmbol BS åkt på jätteförluster i Elitserien tar flera tyckare till orda för att skära ned från 14 till 12 lag.

Donkeyman anser att det är fel väg att gå. Orsaken till att vi i år har begåvats med två stycken så solklara nedflyttningskandidater ligger på ett helt annat plan. Han menar att det är en olycklig engångsföreteelse.

1) De två lag som förra säsongen flyttades direkt ned till Allsvenskan (Motala, Örebro) var antagligen betydligt bättre än dagens KVBS och FBS är.

2) I fallet Falun är det helt enkelt så att efter uppflyttningen förlorade man sina bästa spelare av ekonomiska skäl. Spelare som man aldrig var i närheten av att ersätta. Dagens Falu BS är antagligen väsentligt svagare än det lag som förra året kvalade sig upp.

3) De två Elitlag som fick kvala IFK Kungälv och Gripen var typiska Söderlag. Men Gripen placerades i Norra kvalet tack vare kvalreglerna. Där man mötte betydligt starkare motstånd, något som också kostade Gripen deras Elitserieplats. Söderkvalet fick ett starkt lag samt de tre svagaste kvallagen. Inget av de tre svaga lagen skulle haft en nubbechans i det Norra kvalet. Därmed slank KVBS upp med minsta marginal helt och hållet beroende på de geografiska reglerna.

4) Det måste trots allt vara bättre att FBS och KVBS genomför årets Elitserie med de lag de trots allt har än att de gör som Vesta gjorde härom året och drar sig ur på en sen tidpunkt. Unga lag som säkerligen kommer att förbättras med tiden.

5) Det behöver inte förändras mer bara för att vi har råkat ut för ett "olycksfall i arbetet". Man har redan gjort förändringar i systemet för upp- och nedflyttning. Allsvenskan innehåller redan som det är en handfull lag som har större spelstyrka än FBS och KVBS. Troligen ännu fler. Inte minst lag som har förmåga och resurser att förbättra sina "rosters" vid en eventuell uppflyttning. Två av dessa kommer att gå upp och ersätta de här klubbarna. Kanske kommer ytterligare ett par att kvala sig upp. Donkeyman tror att årets situation är en engångsföreteelse som inte kommer att upprepas på länge.

Läs även andra bloggares åsikter om

No comments:

Post a Comment